Linkovi

Politički okršaj Trumpa i demokratskog gradonačelnika poslije ubistva u Portlandu


Policija i hitne službe zbrinjavaju ranjenog u Oregonu
Policija i hitne službe zbrinjavaju ranjenog u Oregonu

Predsjednik SAD Donald Trump sukobio se sa gradonačelnikom Portlanda, nakon što je u tom gradu, u sukobima Trumpovih pristalica i aktivista koji protestuju protiv rasizma i policijske brutalnosti, ubijena jedna osoba.

Gradonačelnik Portlanda Ted Wheeler apelovao je na demonstrante da ne budu nasilni, a to obraćanje je prokomentarisao i predsjednik Trump na Twitteru.

On je nazvao Vilera "budalom" i okrivio ga za "smrt i uništavanje" u Portlandu, gdje protesti protiv rasizma i policijske brutalnosti traju otako je 25. maja, tokom policijskog privođenja, preminuo George Floyd.

Viler je odgovorio predsjedniku tokom konferencije za novinare.

"Probali ste da nas podijelite više nego bilo ko drugi u modernoj istoriji i sada želite da ja spriječim nasilje koje ste vi izazvali. Americi je potrebno da vi budete zaustavljeni i da onda možemo da se ujedinimo", rekao je gradonačelnik Portlanda i podsjetio na Trumpove kontroverzne komentare o ženama i Afroamerikancima.​

Kada je protekle nedjelje prihvatio nominaciju Republikanske stranke za predsjednika, Trump je Portland predstavio kao primjer nereda koji će zadesiti Ameriku ako pobijedi njegov protivnik Joseph Biden i rekao da "građani neće biti bezbjedni u Bajdenovoj Americi".

Bajden, s druge strane, tvrdi da nasilje ide na ruku Trumpu i da on to podstiče.

U subotu su u Portland došle pristalice Donalda Trumpa da održe svoj miting i sukobile su se sa aktivistima koji protestuju protiv rasizma.

Prema izvještau policije, u subotu uveče se čula pucnjava i potom je pronađeno tijelo jednog bijelca. Svjedoci su rekli da je muškarac nosio šešir grupe Patriot Prayer, ekstremno desničarske organizacije iz države Washington, čiji su se članovi sukobili sa antirasistima.

Vršilac dužnosti sekretara za unutrašnju bezbjednost Chad Wolf rekao je za televiziju ABC da su za nasilje u Portlandu krivi lokalni zvaničnici koji ne dozvoljavaju policiji da radi svoj posao.

"Oni odbijaju pomoć federalnih agenata da se nasilje okonča. Moja poruka svima je da protestuju mirno", rekao je Wolf.

XS
SM
MD
LG