Linkovi

Reakcije zvaničnika, kandidata, zakonodavaca na najnoviju optužnicu protiv Trumpa


Donald Trump
Donald Trump

Slijede neke reakcije na optužnicu od četiri tačke kojom se republikanac Donald Trump tereti za zavjeru da prevari Sjedinjene Države pokušavajući poništiti svoj izborni poraz od demokrate Joea Bidena 2020. i lišiti glasače prava na poštene izbore.

Specijalni savjetnik Jack Smith, koji nadgleda istragu:

"Napad na Capitol 6. januara 2021. bio je napad bez presedana na sjedište američke demokratije. To je opisano u optužnici. Podstaknut je lažima, lažima optuženog [Trump] usmjerenim na ometanje temeljne funkcije Vlade SAD-a... U ovom slučaju, moja kancelarija će tražiti brzo suđenje kako bi naši dokazi mogli biti testirani na sudu i suđeni od strane porote građana."

Trumpova kampanja:

"Zašto su čekali dvije i po godine da podignu ove lažne optužbe, baš usred pobjedničke kampanje predsjednika Trumpa za 2024.? ... Odgovor je, miješanje u izbore! ... Ovaj neamerički lov na vještice će propasti i predsjednik Trump će biti ponovo izabran u Bijelu kuću."

Američki državni tužilac Merrick Garland:

"Neposredno nakon napada na našu demokratiju od 6. januara, muškarci i žene iz Ministarstva pravde (DOJ) upustili su se u ono što je postalo najveća istraga u našoj historiji... pratili činjenice i zakon gdje god oni vodili. Na sva pitanja u vezi s ovim pitanjem morat će se odgovoriti podnescima u sudnici."

Republikanski guverner Floride Ron Desantis, koji se bori protiv Trumpa za predsjedničku nominaciju:

Ron DeSantis
Ron DeSantis

"Kao predsjednik, prekinut ću naoružavanje vlade, zamijeniti direktora FBI-a i osigurati jedinstven standard pravde za sve Amerikance. Iako sam vidio izvještaje, nisam pročitao optužnicu. Ipak, vjerujem da nam je potrebno da se sprovedu reforme tako da Amerikanci imaju pravo da uklone slučajeve iz Washingtona, D.C., u svoje matične okruge."

Bivša predsjednica Predstavničkog doma demokrata Nancy Pelosi:

"Optužbe koje se navode u ovoj optužnici su veoma ozbiljne i moraju se odvijati kroz pravni proces, mirno i bez ikakvog uplitanja sa strane. Kao i svaki optuženi, bivši predsjednik je nevin dok mu se ne dokaže krivica."

Lider demokratske većine u Senatu Chuck Schumer i vođa manjine u Predstavničkog doma Hakeem Jeffries:

"Pobuna 6. januara 2021. bila je jedan od najtužnijih i najzloglasnijih dana u američkoj historiji, koju je lično orkestrirao Donald Tramp i podstaknuta njegovom podmuklom velikom laži u pokušaju da potkopa izbore 2020. ... Ova optužnica je ... najozbiljnija i najkonsekventnija do sada i stajat će kao oštar podsjetnik generacijama Amerikanaca da niko, uključujući predsjednika Sjedinjenih Država, nije iznad zakona."

Chuck Schumer
Chuck Schumer

Predsjedavajući Predstavničkog doma, republikanac Kevin McCarthy:

"Svi u Americi su mogli vidjeti šta će uslijediti: pokušaj DOJ-a da odvrati pažnju od vijesti i napadne prvog kandidata za republikansku nominaciju, predsjednika Trumpa. Republikanci iz Predstavničkog doma će nastaviti da otkrivaju istinu o Bidenu Inc. i dvostruke aršine u pravosuđu."

Lider većine republikanskog doma Steve Scalise:

"Budimo jasni o tome što se događa: Bidenov DOJ sklapa atrakrivne ugovore za Huntera kako bi pokrio šeme trgovine uticajem porodice Biden, dok u isto vrijeme pokušava progoniti svog vodećeg političkog protivnika. To je nečuvena zloupotreba moći."

Predsjednik Odbora za pravosuđe Republikanskog doma Jim Jordan:

"Predsjednik Trump nije učinio ništa loše!"

Republikanka Asa Hutchinson, koja se bori protiv Trumpa za predsjedničku nominaciju:

"Uvijek sam govorila da je Donald Trump moralno odgovoran za napad na našu demokratiju. Sada, s današnjom optužnicom, naš pravosudni sistem će odrediti da li je on krivično odgovoran."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG