Linkovi

Vijesti

Trump nudi da organizuje samit G7 u svom ljetovalištu kod Miamija

Donald i Melania Trump

Predsjednik SAD Donald Trump izjavio je da će vjerovatno biti domaćin narednog samita G7 i da će ga organizovati u svom ljetovalištu i golf klubu u Doralu kod Miamija. Ipak, negirao je da će od toga i zaraditi. 

Zemlje članice Grupe 7 se rotiraju u organizaciji samita i biraju lokacije koje pokazuju prirodne ljepote zemlje domaćina.

Trump smatra da bi njegov rizort na Floridi bio savršen za to, zbog veličine i zato što je na samo pet minuta vožnje od aerodroma u Miamiju.

Američki predsjednik kaže da konačna odluka tek treba da bude donesena, ali je dodato da "do sada nije viđeno nešto što može da se poredi sa tom lokacijom".

Ipak, negirao je da će direktno profitirati od organizacije samita G7.

"Mislim da neću ništa zaraditi", kazao je Trump.

Ipak, rekao je da neće biti nikakvih posjeta iznenađenja, poput one koju je na samitu G7 u Bijaricu priredio šef diplomatije Irana Javad Zarif.

See all News Updates of the Day

Pompeo i saudijski princ o naporima 'protiv iranske agresije'

U.S. Secretary of State Mike Pompeo waves before boarding his plane departing from Andrews Air Force Base in Maryland, Sept. 17, 2019.

Američki državni sekretar sastat će se u srijedu s prijestolonasljednikom Saudijske Arabije u Džedi kako bi razgovarali o napadu na naftna postrojenja saudijske državne naftne kompanije Aramco i koordinirali napore protiv "iranske agresije", saopćila je Misija Sjedinjenih Država u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Mike Pompeo "sastat će se sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom kako bi razgovarali o nedavnom napadu na naftna postrojenja Kraljevine i koordinirali napore u borbi protiv iranske agresije u regiji", navodi se na Twitteru.

Uoči ove posjete, Saudijska Arabija je saopćila da se pridružila koaliciji predvođenoj SAD-om u patroliranju vodama u Perzijskom zaljevu nakon porasta tenzija u regiji.

Pompeo će zatim otputovati u glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata, Abu Dabi, kako bi se sastao sa tamošnjim prijestolonasljednikom šeikom Mohamedom bin Zayedom i razgovarao o regionalnim i bilateralnim pitanjima, saopšteno je.

Inače, kompanija Aramco bila je meta napada dronom proteklog vikenda i bila je prinuđena da zatvori dva postrojenja.

Napadi su doveli do gubitka u proizvodnji nafte od 5,7 milijuna barela dnevno. SAD optužuju Iran za napade, za koje su odgovornost preuzeli jemenski Huti pobunjenici.

Iran je negirao bilo kakvu umiješanost u napade.

Iran poslao upozorenje SAD-u

Smoke billows from an Aramco oil facility in Abqaiq about 60km (37 miles) southwest of Dhahran in Saudi Arabia's eastern province on September 14, 2019. - Drone attacks sparked fires at two Saudi Aramco oil facilities early today, the interior ministry sa

Iran je preko švajcarskog diplomate poručio Sjedinjenim Američkim Državama da će se bilo koja akcija protiv njihove države "odmah suočiti sa odgovorom", prenosi iranska državna novinska agencija IRNA.

Iran je tom Švajcarcu poslao diplomatsku notu u ponedeljak, a još uvek nije bilo reakcija diplomata SAD, navodi AP.

Švajcarska ambasada decenijama se bavi američkim interesima u Iranu.

U noti je ponovljeno da Iran nema nikakve veze sa napadima dronovima na naftne objekte u Saudijskoj Arabiji, 14. septembra.

Jemenski pobunjenici Huti preuzeli su odgovornost za napad, ali SAD optužuju Iran da stoji iza te akcije.

Tusk u Sjevernoj Makedoniji: Sve ste uradili kako treba, red je na EU

Arhiv - Donald Tusk, predsjednik Evropskog savjeta

Vaša zemlja je u zadnje dvije godine uradila sve što se očekivalo od nje, a sada je red na Evropsku uniju, izjavio je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk nakon susreta sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim, a u vezi donošenja odluke u oktobru o tome da li će Sjeverna Makedonija dobiti datum za početak pregovora za članstvo u Uniji.

“Dozvolite mi jednu metaforu. Proces pristupanja EU više je maraton, nego sprint na 100 metara. Kao posvećeni trkač, znam šta pričam. Da bi stigli do cilja, potrebna je snaga, izdržljivost i fokusiranost. Ponekad i strpljenje. Nema sumnje da Sjeverna Makedonija ima više nego dovoljno svih ovih kvaliteta i svi to trebaju cijeniti. Skoplje je najbolje moguće mjesto gdje bih želio da pozovem lidere EU. Sada vi završite svoj posao, jer je Sjeverna Makedonija već završila svoje”, rekao je Tusk.

On je dodao da u Briselu nema sumnje o političkoj posvećenosti vladavini prava i borbi protiv korupcije.

“Svakako da svako može uvijek i svuda da uradi više, naročito kada se radi o implementaciji. Ali, mi dobro znamo da je vaša Vlada odlučna i konzistentna u ovome, kao Iiu vezi nastavljanja rada Specijalnog javnog tužilaštva”, dodao je Tusk.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev je poručio da je sve više ubijeđen da je zemlja spremna da savlada sve izazove koje donose pristupni pregovori, te da su očekivanja i ambicije da će EU donijeti odluku o otvaranju pregovora u oktobru bez daljeg odlaganja. Smatra da je očigledan napredak u reformama, u odnosima sa susjedima, kao i u kompletnoj demokratskoj transformaciji zemlje.

“Obaveze za ostvarivanje daljih rezultata se nastavljaju, naročito u oblasti vladavine prava, u rješavanju izazova sa kojim se suočavamo, potpuno smo angažovani u skladu sa evropskim vrijednostima i standardima. U tim okvirima gledamo i debatu o zakonu o Javnom tužilaštvu. Slučaj Reket je veliki test za pravosuđe i za uspjeh reformi. Institucionalno rješavanje ovog i svih drugih slučajeva će dokazati nezavisnost pravosudnog sistema i jasnu političku volju za borbu protiv korupcije. To je evropski način. To je način pravne države i vladavine prava”, rekao je Zaev.

On je dodao da nema nikakve sumnje i da je vlastima veoma jasno da početkom pristupnih pregovora ulaze u dubinsko, dugo i transformacijsko putovanje do cilja, a to je članstvo u EU.

Za vrijeme boravka u Skoplju, Tusk se susreo i sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, a nakon toga je otputovao u Tiranu.

Skok cijena nafte mogao bi 'pogoditi rast i inflaciju'

A worker refuels a car at a gas station in Jiddah, Saudi Arabia, Monday, Sept. 16, 2019.

Rast bi mogao patiti, a inflacija bi mogla rasti ako se trenutni skok cijena nafte pokaže kao privremeni, izjavio je u utorak kreator politike u Evropskoj centralnoj banci (ECB), Francois Villeroy de Galhau.

De Galhau je na konferenciji u Londonu rekao da cijene nafte povećavaju novu ekonomsku nesigurnost, osim one koju su potaknule trgovinske tenzije iz Sjedinjenih Država i planirani izlazak Velike Britanije iz Evropske unije (EU).

"Još je rano žuriti sa zaključcima. Trebalo bi pomno pratiti posljedice na naftnom tržištu koje karakterizira prilično fleksibilna ponuda i prikrivena potražnja", rekao je De Galhau.

"Ako traje, ovaj najnoviji naftni šok mogao bi povećati inflaciju i spriječiti rast", kazao je De Galhau, koji je i guverner Francuske središnje banke.

Francois Villeroy de Galhau je rekao i da su, dok je Brexit bio loša vijest, supervizori bankarstva EU bili spremni za slučaj da Britanija napusti taj blok bez dogovora.

Cijene nafte skočile su za otprilike 12 posto u ponedjeljak, nakon napada na postrojenja sa sirovom naftom Saudijske Arabije, koji je preko vikenda prepolovio proizvodnju i pojačao zabrinutost da se mogu dogoditi odmazdne akcije na Bliskom istoku, piše Reuters.

Cijene su u početku porasle za oko 20 posto u nedjelju naveče, dok je cijena sirove nafte Brent zabilježila u ponedjeljak, rast na 19,5 posto, što je najveći rast nakon zalivske krize 1990-1991. Prije toga veliki broj država najavio je da će iskoristiti hitne zalihe kako bi svijet snabdijevao naftom.

Ambasadorica Kathleen Kavalec nova šefica Misije OSCE-a u BiH

OSCE logo

Bivša zamjenica pomoćnika sekretara Biroa za evropska i euroazijska pitanja pri američkom State Departmentu, ambasadorica Kathleen Kavalec, imenovana je novom šeficom Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, a dužnost će preuzeti 24. septembra, saopćeno je iz OSCE-a.

Karijerna diplomatkinja SAD-a, ambasadorica Kavalec je bila direktorica Odsjeka za ruska pitanja pri Birou za evropska i euroazijska pitanja, zamjenica stalnog predstavnika i zamjenica šefa Misije SAD-a pri UNESCO-u u Parizu.

Na ovoj funkciji zamijenit će Brucea Bertona.

Također je bila i zamjenica koordinatora za američku pomoć Evropi, Euroaziji i Srednjoj Aziji, te je obnašala dužnost direktorice Odsjeka za prevenciju konflikta pri Uredu koordinatora za obnovu i stabilizaciju.

Njene inostrane dužnosti obuhvataju službu na raznim lokacijama, kao što su Rusija, Ukrajina, Rumunija i Brazil. Dobitnica je mnogobrojnih priznanja State Departmenta, kao i Nagrade predsjedničkog ranga.

Ambasadorica Kavalec diplomirala je političke nauke na Univezitetu Berkeley u Kaliforniji, a magistrirala vanjske poslove na Univerzitetu Georgetown.

Njeno poznavanje stranih jezika uključuje jezike Bosne i Hercegovine, te ruski, francuski, španski, portugalski i rumunski jezik.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG