Linkovi

Trump spreman za susret sa predsjednikom Irana


Predsjednik SAD Donald Trump na samitu G7
Predsjednik SAD Donald Trump na samitu G7

Predsjednik SAD Donald Trump kazao je da je spreman za susret sa predsjednikom Irana Hasanom Rouhanijem u odgovarajućim uslovima i da okonča konfrontaciju nastalu poslije izlaska SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom. 

Trump je na samitu G7 isključio mogućnost da Iranu ukine ekonomske sankcije. Ali, rekao je da može da zamisli sastanak sa predsjednikom Irana Rouhanijem u narednim nedjeljama i opisao Iran kao zemlju sa „ogromnim potencijalom“

“Imam dobar osećaj. Mislim da će Rouhani htjeti da se vidi sa mnom i da izgladi situaciju zbog koje oni mnogo trpe”, kazao je američki predsjednik.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, domaćin samita G7, rekao je na završnoj konferenciji sa Trumpom da mu je Rouhani rekao da je spreman da se sastane sa Trumpom.

“Nadam se da ćemo u narednim nedjeljama, u skladu sa našim razgovorima, vidjeti samit predsjednika Trampa i Rouhanija”, kazao je Macron uz opasku da vjeruje da mogu da postignu dogovor ako se budu sastali.

I Trump i Rouhani će učestvovati na debati Generalne skupštine UN krajem septembra.

Hassan Rouhani
Hassan Rouhani

Dolazak iranskog šefa diplomatije Javada Zarifa na samit G7 u Bijaricu nije iznenadio predsjednika SAD Donalda Trumpa.

Trump je rekao u Bijaricu da "poštuje to što je Zarif došao da se vidi sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i ostalima", kao i da je sve vrijeme "bio u kontaktu sa Macronom i odobrio sve što radi".

Američki predsjednik je rekao i da ne traži režima u Iranu, ali da želi da ta zemlja "zaustavi terorizam".

"Mislim da će se promijeniti, zaista mislim tako. Imaju šansu da postanu veoma posebna zemlja", rekao je Donald Trump.

Trump je kazao da bi novi sporazum sa Iranom morao zabrani Teheranu da nuklearni program koristi za razvoj oružja, i da bi ograničio iranski program balističkih raketa - što nije bio slučaj sa sporazumom iz 2015.

Iranski šef diplomatije Mohammad Javad Zarif posjetio je u Bijaric gdje se održava samit G7, u sklopu napora Pariza da smanji tenzije između Irana i SAD.

Evropski lideri su želeli da smanje tenzije između Irana i SAD nastale otkad je Trump povukao SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom iz 2015, a potom uveo sankcije Teheranu koje su ozbiljno naškodile iranskoj ekonomiji.

Javad Zarif je tri sata razgovarao sa liderima G7, uključujući i domaćina Emmanuela Macrona, prije nego što se vratio u Teheran.

"Put pred nama je težak, ali vrijedi pokušati", napisao je Zarif na Twitteru.

Zarif je došao na zahtjev domaćina, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je prethodno razgovarao sa predsjednikom Irana Hassanom Ruohanijem o smirivanju tenzija u Persijskom zalivu nastalih pošto su se SAD povukle iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Francuski predsjednik se ranije sastao sa Zarifom, ali je rekao da "ne vjeruje da će u ovoj fazi" da se susretnu iranski i američki zvaničnik.

Emmanuel Macron je ručao sa Donaldom Trumpom i, kako prenose francuski mediji, saopštio mu plan za smanjivanje tenzija između Zapada i Irana.

Macron smatra da Iranu treba dozvoliti da jedno kratko vrijeme izvozi naftu, a da istovremeno u potpnosti primeni nuklearni sporazum iz 2015., umanji sukobe u Persijskom zalivu i vrati se pregovorima.

Francuski predsjednik Emmanuel Mavron i predsjednik SAD Donald Trump tokom na sastanku lidera G7
Francuski predsjednik Emmanuel Mavron i predsjednik SAD Donald Trump tokom na sastanku lidera G7

Macron želi da spase međunarodni dogovor sa Iranom, ali Trump mu je poručio da "ne šalje zbunjujuće signale" Iranu oko potencijalnih razgovora sa Washingtonom.

Trump je na Twittweru ranije rekao da je "Iran u velikim finansijskim problemima zbog američkih sankcije, i da očajnički želi pregovore sa SAD, ali da mu mnogi - uključujući i francuskog predsjednika - daju pogrešne signale".

XS
SM
MD
LG