Linkovi

Teme

Sumnje u lak dogovor o trgovini SAD i Velike Britanije

U.S. President Donald Trump, left, and Britain's Prime Minister Boris Johnson attend a working breakfast at the Hotel du Palais on the sidelines of the G-7 summit in Biarritz, France, Sunday, Aug. 25, 2019. (AP Photo/Andrew Harnik)

Američki predsjednik Donald Trump i britanski premijer Boris Johnson najavili su postizanje dogovora o slobodnoj trgovini između dvije zemlje poslije izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, ali su se brzo pojavile razlike oko forme tog sporazuma, kao i sumnje ekonomista da će takav sporazum ublažiti posljedice mogućeg Brexita bez dogovora, pišu svjetski mediji.

'Veoma velik' dogovor

Lideri SAD i Velike Britanije su na sastanku na marginama samita Grupe 7 u Bijaricu razgovarali o sporazumu o slobodnoj trgovini i Trump je rekao je da bi dvije zemlje posle Brexita mogle postići "veoma velik trgovinski dogovor", piše Financial Times.

Trump je rekao da je Evropska unija "sidro" oko članka Velike Britnije, ali stručnjaci ocjenjuju, piše britanski list, da će Velika Britanija teško biti ravnopravna u budućim pregovorima, pošto će značajno veće američko tržište vjerovatno postavljati uslove sporazuma.

Johnson je poslije razgovora nastojao da smanji očekivanja od brzog zaključenja trgovinskog sporazuma SAD i Velike Britanije, pošto će biti potreban kompromis SAD. On je rekao da bi volio dogovor u roku od godinu dana, ali je priznao da treba prevazići značajne prepreke da bi se brzo postigao kada zemlja napusti Evropsku uniju.

Iako je Trump govorio o izgledima za postizanje dogovora, svaki takav sporazum će teško dobiti odobrenje Kongresa ako Velika Britanija izađe iz EU bez dogovora i bude vraćena granična infrastruktura na granicu Irske i Velike Britanije.

Poslije sastanka dva lidera, koja su, kako Guardian, razvila tople odnose dok je Johnson bio ministar spoljnih poslova, dvije vlade su izdale zajedničko saopštenje da će pokrenuti radnu grupu za specijalne odnose za "razvijanje tržišno orijentisanih principa ekonomskog rasta i povećanje bilateralne saradnje po pitanjima povezanim s modernom 21-vjekovnom ekonomijom".

Jedna od spornih tačaka u budućim pregovorima mogla bi biti britanska zdravstvena služba NHS, pošto je Trump ranije želio da taj segment britanskog tržišta bude otvoren za američke kompanije. Johnson je, međutim, poslije sastanka ponovio da se protivi da NHS bude otvoren za američke kompanije kao dio trgovinskog sporazuma, kao i da Velika Britanija snizi standarde postupanja prema životinjama na američke nivoe da bi dobila dogovor.

Od automobila do karfiola

Johnson je prije samita u telefonskom razgovoru s Trumpom tražio snižavanje trgovinskih barijera i otvaranje američke privrede za britanske kompanije i britanske proizvode, piše Reuters.

Na putu u Bijaric Johnson je rekao novinarima da postoji ogromna mogućnost za Veliku Britaniju, ali da to neće biti jednostavno, navodeći postojeća ograničenja ili tarife za razne britanske proizvode - dijelove za tuš kade, tapete, tekstile, automobile, vagone, pita sa svinjetinom, piva iz malih pivara, osiguranja, javne nabavke, babure, karfiol i vina.

Zastupnici Brexita, među kojima je Johnson, tvrdili su da je mogućnost postizanja sporazuma o slobodnoj trgovini sa zemljama kao što su SAD jedna od glavnih prednosti izlaska iz EU, ukazuje Reuters, dodajući da kritičari ocjenjuju da će uslovi koje će Trump zahtijevati vjerovatno naštetiti britanskoj privredi na duži rok.

U želji da se London ne vidi, kako je to francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao, kao "mlađi partner SAD", britanska vlada je, dodaje Reuters, posljednjih dana nastojala da smanji očekivanja od brzog bilateralnog sporazuma, naglašavajući da neće juriti u jednostrani dogovor.

Jedan veliki ili mnogo malih

Johnson je dobio Truampovo odobrenje za planove za tvrd pristup u pregovorima o izlasku iz EU na "drugarskom" sastanku na marginama samita G-7, ali su se brzo pokazale razlike u pristupu dogovoru o slobodnoj trgovini, ukazuje agencija Associated Press.

Mada je Trump rekao da će on i Johnson izraditi "veoma velik trgovinski dogovor" kada Velika Britanija izađe iz EU, brzo je postalo očigledno da imaju različite vizije kako bi trgovinski dogovor mogao izgledati, navodi američka agencija.

SAD kažu da su spremne da pregovaraju o trgovinskom sporazumu s Velikom Britanijom u dijelovima, dok London želi jedan obuhvatan sporazum. Johnson je na sastanku obećao "fantastičan dogovor kada očistimo prepreke na našim putevima", ali ga je Trump prekinuo navodeći "mnogo fantastičnih minidogovora".

Britanskom premijeru je veoma potreban trgovinski sporazma sa SAD, ističe AP, pošto mjesecima obećava da će Velika Britanija izaći iz EU s dogovorom ili bez njega, čime će se njegova zemlja odvojiti od jedinstvenog tržišta s 500 miliona ljudi. Pristalice Brexita kažu da bi dogovor o slobodnoj trgovini sa SAD pomogao da se nadoknadi smanjenje trgovine s EU poslije izlaska iz Unije.

Sumnje ekonomista i političke prepreke

Ekonomisti, međutim, sumnjaju da će mogući trgovinski dogovor sa SAD Velikoj Britniji značajno ublažiti posljedice izlaska iz EU bez dogovora, pošto neće nadomjestiti postojeće trgovinske aranžamane EU, ukazuje američka televizija CNBC.

Vlade obje zemlje su izrazile želju da naprave djelomičan dogovor što je prije moguće posle Brexita 31. oktobra, ali se, kako ističe CNBC, takav sporazum suočava sa značajnim političkim preprekama s obje strane Atlantika. Pored toga, ekonomisti upozoravaju da bi dogovor mogao da pokrije robu, a tek djelomično usluge, što je veliki izvor prihoda britanske privrede.

EU je 2018. pokrila 46 odsto britanskog izvoza i 54 odsto uvoza, dok je sedam od 10 najvećih izvoznih tržišta i izvora uvoza među članica Unije, pokazuje dokument britanskog parlamenta koji je objavljen prošle nedjelje. S druge strane, ukazuje CNBC, SAD pokrivaju 19 odsto britanskog izvoza i 11 odsto uvoza. Samo u Njemačku ide devet odsto britanskog izvoza.

S druge strane, EU ima oko 40 trgovinskih dogovora koji pokrivaju preko 70 zemlja, što znači da Velika Britanija ima pristup tržištima zemalja, kao što je Kanada, bez većih carina. U slučaju Brexita bez dogovora, objašnjava CNBC, Velika Britanija bi izgubila povlašteni pristup i morala bi s tim zemljama da trguje prema pravilima Svetske trgovinske organizacije.

Da bi to izbjegla vlada u Londonu pokušava da kopira mnoge postojeće sporazume EU s drugim teritorijima, ali je Velika Britanija dosad došla do 13 takvih dogovora, posljednji s Južnom Korejom, mada su to većinom dogovori sa zemljama s kojima je dosadašnja trgovina bila zanemarljiva. CNBC dodaje da analitičari upozoravaju na složene pregovore i navode trgovinski dogovor EU-Kanada za koji je bilo potrebno sedam godina.

BBC takođe ukazuje na poteškoće u postizanju trgovinskog dogovora SAD i Velike Britnaije kakav želi Johnson, kao i na političke izazove takvog sporazuma.

David Henig, direktor za Veliku Britaniju Evropskog centra za međunarodnu političku ekonomiju, rekao je da će SAD nerado otarasiti barijera koje treba da štite američke proizvođače.

"SAD su prilično protekcionističke - SAD nikada nisu napravile trgovinski dogovor kakav Johnson opisuje", rekao je Henig za BBC, dodajući da je pitanje je da li su SAD spremne da daju Velikoj Britaniji nešto i šta bi Velika Britanija trebalo da da zauzvrat.

S druge strane, predsjedavajuća Predstavničkog doma SAD Nancy Pelosi je rekla da trgovinski dogovor SAD-Velika Britanija neće proći kroz Kongres ako Bregzit podrije Sporazum iz Belfasta.

U slučaju da Velika Britanija izađe iz EU bez dogovora, mogla bi biti uspostavljena tvrda granica između Irske i Sjeverne Irske - jedine kopnene granice Velike Britanije s nekom članicom Unije, što bi moglo ugroziti mir u Sjevernoj Irskoj.

Pelosi je rekla da se ne sme dozvoliti da izlazak Velike Britanije iz EU ugrozi mirovni sporazum iz 1998. kojem su SAD posredovale.

See all News Updates of the Day

Turković: Mladi i talentirani su dobrodošli da mi se priključe ali i da me zamijene

Ministarka vanjskih poslova BiH Bisera Turković

Koju poruku BiH šalje mladima koji razmišljaju o odlasku? Da li je prikladno da sin ministrice prisustvuje službenim sastancima?

O tim i drugim temama smo razgovarali sa Ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković koja je prošlu sedmicu provela u Washingtonu na sastancima sa Državnim sekretarom Mike Pompeom, članovima Kongresa i brojnim drugim američkim zvaničnicima.

Sigurnosna konferencija u Minhenu: Različiti odnosi prema Kini udaljavaju SAD i Evropu

Sigurnosna konferencija u Minhenu: Različiti odnosi prema Kini udaljavaju SAD i Evropu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

SAD: Liječenje raka iscrpljuje i finansijski

SAD: Liječenje raka iscrpljuje i finansijski
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Džezva-svijećnjak: Unikatni proizvod majstorice Nermine sa Baščaršije

Džezva-svijećnjak: Unikatni proizvod majstorice Nermine sa Baščaršije
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:58 0:00

SAD: Bivši tužioci pozivaju na ostavku američkog državnog tužioca

U.S. Attorney General William Barr arrives for U.S. President Donald Trump's State of the Union address to a joint session of the U.S. Congress in the House Chamber of the U.S. Capitol in Washington, U.S. February 4, 2020. REUTERS/Leah Millis/POOL

Više od 1.100 bivših američkih tužitelja i tužitelja ministarstva pravosuđa pozvalo je u nedjelju na ostavku generalnog tužitelja Williama Barra nakon što je intervenirao da skrati kaznu za političku korupciju Rogera Stonea, dugogodišnjeg povjerenika predsjednika Donalda Trumpa.

Četiri karijerna federalna državna tužitelja, dio Ministarstva pravosuđa na

Roger Stone
Roger Stone

čelu s Barrom, preporučili su da se Stone kazni sa najviše devet godina zatvora, nakon što je u novembru bio osuđen na sedam optužbi, uključujući laganje Kongresu i utjecaj na svjedoke, vezano za dugu istragu izbora 2016. na kojima je pobijedio Trump.

Ali Barr i najviši zvaničnici Ministarstva pravosuđa izrazili su šok zbog duljine predložene kazne, a Trump je to nazvao "pogrešnom pravdom". Barr je intervenirao, a Ministarstvo pravosuđa je tada reklo da se početna preporuka "može smatrati pretjeranom i neopravdanom", ali je to prepustilo sucu koji će ispitati slučaj kako bi na ročištu u četvrtak trebao odlučiti koja će biti odgovarajuća kazna.

Bivši tužitelji i dužnosnici Ministarstva pravosuđa, koji su stigli iz američkog političkog spektra, u otvorenom su pismu u nedjelju izjavili da "svako od nas oštro osuđuje miješanje predsjednika Trumpa i državnog odvjetnika Barra u fer provođenje pravde".

Barr je za ABC News izjavio da nije razgovarao s Trumpom o Stoneovoj kazni, ali protestirajući bivši tužitelji rekli su: Barrove radnje u izvršavanju ličnih zahtijeva predsjednika nažalost govore glasnije od njegovih riječi. Te radnje i šteta koju su napravili ugledu Ministarstva pravosuđa zbog integriteta i vladavine zakona, zahtijevaju od gospodina Barra da podnese ostavku. "

Marc Short, šef osoblja potpredsjednika Mikea Pencea, branio je Barra u intervjuu za CNN u nedjelju, rekavši da je Barr "rekao da ga predsjednik nije izravno pozvao da radi te stvari".

Glasnogovornica Ministarstva pravde odbila je komentirati pismo bivših tužilaca.

Nakon što se Barr upleo u slučaj, Trump ga je pohvalio na Twitteru, rekavši: "Čestitke generalnom odvjetniku Billu Barru što je preuzeo odgovornost za slučaj koji je bio potpuno izvan kontrole, a možda čak i nije trebao biti izveden". Četiri tužitelja koji su dali preporuku o izricanju kazne nakon toga povukli su se iz slučaja.

U razgovoru za ABC Barr je rekao da mu Trumpovi česti tweetovi o "politički optuženim" i kriminalističkim istragama onemogućuju posao, iako je rekao da predsjednik nikada nije izravno intervenirao.

"Ne mogu raditi svoj posao ovdje na odjelu sa konstantnim komentarima koji me potkopavaju", rekao je Barr.

Trump je satima kasnije rekao da nikada nije tražio od Barra da "učini nešto u kaznenom predmetu". Trump je ustvrdio da kao predsjednik ima "zakonsko pravo na to", ali "do sada je odabrao da ne želi!"

Barrova intervencija u slučaju Stonea, dugogodišnjeg političkog prevaranta u ime republikanskih političkih ličnosti, bio je jedan od tri politički zataškavana slučaja u kojima je radio prošlog tjedna a u kojima je Trump zaokupio javni interes čestim tweetovima.

Michael Flynn, President Donald Trump's former national security adviser, leaves the federal court following a status conference with Judge Emmet Sullivan, in Washington, Tuesday, Sept. 10, 2019. (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)
Michael Flynn, President Donald Trump's former national security adviser, leaves the federal court following a status conference with Judge Emmet Sullivan, in Washington, Tuesday, Sept. 10, 2019. (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Barr je naredio saveznom tužitelju izvan glavnog sjedišta pravosuđa u Washingtonu da pregleda podrijetlo i dokaze u slučaju protiv Michaela Flynna, koji je kratko vrijeme služio kao Trumpov prvi savjetnik za nacionalnu sigurnost na početku njegovog predsjedništva 2017.

Flynn se izjasnio krivim da je lagao Federalnom istražnom uredu o svojim kontaktima s tadašnjim ruskim ambasadorom u Washingtonu u tjednima prije nego što je Trump preuzeo dužnost, ali nikada nije osuđen i nedavno je pokušao povući svoju krivnju.

Trump je slučaj protiv Flynna nazvao "vrlo nepoštenim".

FILE - FBI acting director Andrew McCabe listens during a Senate Intelligence Committee hearing about the Foreign Intelligence Surveillance Act, on Capitol Hill in Washington, June 7, 2017.
FILE - FBI acting director Andrew McCabe listens during a Senate Intelligence Committee hearing about the Foreign Intelligence Surveillance Act, on Capitol Hill in Washington, June 7, 2017.

U međuvremenu, Barr je odustao od kriminalne istrage protiv Andrewa McCabea, bivšeg vršioca dužnosti direktora FBI-a, kojeg je Trump često napadao, tvrdeći da je bio dio "duboke države" vladinih dužnosnika koji su odlučni da naruše njegovo predsjedništvo. McCabe je optužen da je lagao vladine službenike o svojoj ulozi u vezi sa curenjem podataka vladine istrage u Wall Street Journal.

Savjetnica Bijele kuće Kellyanne Conway odbila je u intervjuu u nedjeljnoj emisiji Fox News reći kakva je Trumpova reakcija na okončanje istrage o McCabeu.

"I dalje će biti serijski lažov bez obzira da li je procesuiran ili ne", rekao je Conway o McCabeu.

"Ovo je mali krumpir", rekla je, odbivši daljnju raspravu o ishodu slučaja.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG