Linkovi

Čelnici G7 dogovorili plan pomoći Amazonu


Smoke billows during a fire in an area of the Amazon rainforest near Humaita, Amazonas State, Brazil, Brazil August 17, 2019. Picture Taken August 17, 2019. REUTERS/Ueslei Marcelino
Smoke billows during a fire in an area of the Amazon rainforest near Humaita, Amazonas State, Brazil, Brazil August 17, 2019. Picture Taken August 17, 2019. REUTERS/Ueslei Marcelino

Međunarodni zvaničnici koji učestvuju na samitu G7 mogli bi uskoro postići sporazum koji će pomoći u borbi sa požarima koji gore u amazonskoj prašumi.

Međunarodni lideri dogovorili su se danas, 26. avgusta, tokom samita G7 u Francuskoj o logističkoj i finansijskoj pomoći za borbu protiv požara koji gore u amazonskoj prašumi. Francuski predsjednik Emmanuel Macron saopštio je da će G7 zemlje osigurati 22 miliona dolara pomoći.

Sredstva će, kako je rekao, biti dostupna "odmah".

"Francuska će također ponuditi konkretnu vojnu pomoć u narednih nekoliko sati", dodao je Macron, prenosi BBC.

U međuvremenu, brazilski vojni avioni počeli su tokom vikenda da ispuštaju vodu na područja zahvaćena požarima.

Lideri Sjedinjenih Država, Japana, Njemačke, Francuske, Italije, Velike Britanije i Kanade i danas nastavljaju učešće na G7 samit, koji je okupio neke od najnaprednijih zemalja svijeta u francuskom primorskom gradu Biarritz.

Sastanak se održava usred međunarodne napetosti zbog velikih požara u Brazilu.

Brojni optužuju brazilskog predsjednika Jaira Bolsonaroa za uništavanje Amazona antiekološkom retorikom i nedostatkom aktivnosti na zaustavljanju sječe šuma.

Čelnici samita G7
Čelnici samita G7

Međunarodne kritike

Bolsonaro je ranije optužio aktivističke grupe da su sami zapalili šumu kako bi diskreditovali njegovu vladu, koja poziva na labavija okolišna pravila kako bi se omogućio razvoj poljoprivrede i rudarstva u najvećoj prašumi svijeta.

Ranije su evropski lideri zaprijetili da će okončati trgovinske sporazume sa Brazilom i drugim južnoameričkim zemljama. Hiljade ljudi demonstriralo je u brazilskim gradovima kao i ispred ambasada Brazila širom svijeta zbog uništavanja prašume.

Kako odgovor na ogroman lokalni ali i međunarodni pritisak brazilski vojni avioni počeli su tokom vikenda sa ispuštanjem vode na šumu koja gori u amazonskoj državi Rondonia.

Bolsonaro je također najavio da će poslati 44.000 vojnika kako bi pomogli u borbi sa vatrom.

Pored toga, on je saopštio da je prihvatio pomoć od izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Međutim, pojedini smatraju da ovaj odgovor stiže kasno.

"Niti jedna demokratska vlada nije doživjela takvu međunarodnu kritiku kroz koju Bolsonaro prolazi", rekao je Mauricio Santoro, profesor međunarodnih odnosa na državnom univerzitetu u Rio de Jaineru. "Time što je prekršio međunarodne okolišne sporazume, Brazil je diskreditovan i nije u mogućnosti da zauzme lidersku poziciju na međunarodnoj pozornici."

Brojni Brazilci okupili su se na ulicama ponovo u nedjelju kako bi tražili od vlade da učini još u spašavanju Amazona. Neki od njih su nosili transparente na kojima je pisalo "Bolsonaro pali našu budućnost".

Bolsonaro je ranije opisao zaštitu prašume kao prepreku u brazilskom ekonomskom razvoju.

Kritičari smatraju da je rekordan broj požara ove godine podstaknut njegovom podrškom za gradnjom u Amazonu. Iako sada obećava da će zaštititi područje, brojni smatraju da je to samo zbog straha od diplomatske krize i ekonomskih gubitaka.

"Međunarodni pritisak ima mnogo veći uticaj nego demonstracije Brazilaca na ulicama", rekao je Santoro.

'Pluća Zemlje su pogođena'

Tokom najave da će poslati vojnu pomoć kako bi se izborili sa požarima, Bolsonaro je u televizijskom obraćanju rekao kako šumski požari "postoje svuda u svijetu" i da oni ne mogu služiti 'kao izgovor za moguće međunarodne sankcije", navodi BBC.

Ranije je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk rekao da je malo vjerovatno da će historijski sporazum između evropskih i južnoameričkih zemalja biti ratifikovan u momentu kada Brazil propušta da se izbori sa požarima.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron je prošle sedmice požare opisao kao "međunarodnu krizu" i pozvao da se tokom G7 samita prioritet stavi na Amazon. U nedjelju je rekao kako su se zvaničnici složili oko pomoći onim zemljama pogođenim požarima - što je brže moguće".

"Naši timovi ostvaruju kontakt sa svim zemljama u području Amazona kako bismo mogli dovršiti neke vrlo konkretne obaveze koje uključuju tehničke resurse i sredstva", naveo je prvi čovjek Francuske.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla da će njena zemlja ali i druge razgovarati sa Brazilom o pošumljavanju Amazona nakon što ugase požare.

"Naravno, ovo jeste brazilska teritorija, ali pitanje pošumljavanja je stvarno globalno pitanje. Pluća Zemlje su pogođena i mi moramo pronaći zajedničko rješenje."

'Osjećaj nekažnjivosti za poljoprivrednike'

Požari u Brazilu su česti tokom sezone suše, no ove godine su dostigli zabrinjujući rekord.

Nacionalni svemirski istraživački centar koji prati sječu šuma, zabilježio je više od 77.000 požara u Brazilu ove godine. Ovo predstavlja povećanje od 85 posto u odnosu na prošlu godinu a polovina požara je zabilježena u području Amazona.

"Imali smo osam mjeseci bez ikakve konkretne aktivnosti kojom bi se odbranio Amazon", rekao je Romulo Batista, član kampanje Greenpeace-a u Brazilu. Za njega požari koji bukte Amazonom, predstavljaju okolišnu politiku Bolsonara.

"Vlada je stvorila osjećaj nekažnjivosti za poljoprivrednike koji su spremni da počine ilegalne radnje kako bi posjekli šumu."

"Hiljade biljnih i životinjskih vrsta je ubijeno, brojne koje i ne poznajemo. Populacija gradova koji se nalaze u blizini trpi ogromne štete jer udišu zrak koji im uzrokuje disajne probleme. Porast sječe šume može dovesti do promijene u kišnim sezonama i uništiti agrikulturu, čak i u Južnoj Americi."

Bolsonaro je ranije bio u sukobu sa kritičarima koji kažu da Amazon proizvodi ogromnu količinu kisika te da je ključan u suzbijanju klimatskih promjena.

No, Batista predviđa da će požari dovesti do izmjene mišljenja i da će pritisak G7 lidera izmijeniti Bolsonarov pogled na okoliš.

Amazon, najveća prašuma na svijetu, prostire se kroz nekoliko zemalja no najveći dio prašume nalazi se u Brazilu.

Poznata kao "pluća svijeta", ova prašuma apsorbira ugljen-dioksid i proizvodi kisik.

Očekuje se da lideri G7 zemalja raspravljaju na finalnim sesijama u ponedjeljak o klimatskim promjenama i razmatraju sporazum o tehničkoj i finansijskoj pomoći Amazonu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG