Linkovi

Rouhani: Ako se SAD vrate u nuklearni sporazum Iran je spreman razgovarati


Hassan Rouhani
Hassan Rouhani

Iran je spreman razgovarati sa Sjedinjenim Američkim Državama ako Washington ukine sankcije i vrati se nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, poručio je iranski predsjednik Hassan Rouhani.

"Uvijek smo vjerovali u razgovore. Ako ukinu sankcije, okončaju nametnuti ekonomski pritisak i vrate se sporazumu, spremni smo razgovarati s Amerikom danas, odmah sad i bilo gdje" rekao je Rouhani, prenosi agencija Reuters.

Između Teherana i Washingtona porasle su tenzije nakon što se američki predsjednik Donald Trump prošle godine povukao iz nuklearnog sporazuma Irana i šest svjetskih sila.

Potom je ponovo uveo sankcije toj zemlji, koje su, prema sporazumu, bile ukinute.

Nakon što je SAD izašao iz sporazuma i uveo nove sankcije Teheranu, Iran je odlučio povećati obogaćivanje uranija iznad limita dogovorenog sporazumom.

Iran traži da Evropska unija nađe načine da se sankcije SAD-a ublaže i ostvare obećanu ekonomsku pomoć. U protivnom poručuje da posljednja šansa Evropi za spašavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine ističe za 60 dana.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG