Linkovi

Da li je dolazak šefa diplomatije Irana na G7 doprinio smanjenju tenzija sa SAD?


Lideri sedam najvećih svjetskih ekonomija i predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk na samitu u Bijaricu
Lideri sedam najvećih svjetskih ekonomija i predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk na samitu u Bijaricu

Iranski šef diplomatije Mohammad Javad Zarif posjetio je u Bijaric gdje se održava samit G7, u sklopu napora Pariza da smanji tenzije između Irana i SAD.

Bijela kuća saopštila je da je iznenađena Zarifovom posjetom, a iranski šef diplomatije kazao je da odnosi Washingtona i Teherana ostaju na istom.

Evropski lideri su željeli da smanje tenzije između Irana i SAD nastale otkad je predsjednik Donald Trump povukao SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom iz 2015., a potom uveo sankcije Teheranu koje su ozbiljno naškodile iranskoj ekonomiji.

Zarif je tri sata razgovarao sa liderima G7, uključujući i domaćina Emmanuela Macrona, prije nego što se vratio u Teheran.

"Put pred nama je težak, ali vredi pokušati", napisao je Zarif na Twitteru.

Pojavljivanje Zarifa u Bijaricu iznenadilo je američkog predsjednika Donalda Trumpa koji nije želio da komentariše dolazak iranskog diplomate.

Ipak, Zarif je došao na zahtjev domaćina, francuskog predsjednika Macrona koji je prethodno razgovarao sa predsjednikom Irana Hasanom Rouhanijem o smirivanju tenzija u Persijskom zalivu nastalih pošto su se SAD povukle iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Francuski predsjednik se ranije sastao sa Zarifom, ali je rekao da "ne vjeruje da će u ovoj fazi" da se susretnu iranski i američki zvaničnik.

Emmanuel Macron je ručao sa Donaldom Trumpom i, kako prenose francuski mediji, saopštio mu plan za smanjivanje tenzija između Zapada i Irana.

Macron smatra da Iranu treba dozvoliti da jedno kratko vrijeme izvozi naftu, a da istovremeno u potpnosti primjeni nuklearni sporazum iz 2015., umanji sukobe u Persijskom zalivu i vrati se pregovorima.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i predsjednik SAD Donald Trump tokom na sastanku lidera G7
Francuski predsjednik Emmanuel Macron i predsjednik SAD Donald Trump tokom na sastanku lidera G7

Macron želi da spasi međunarodni dogovor sa Iranom, ali Trump mu je poručio da "ne šalje zbunjujuće signale" Iranu oko potencijalnih razgovora sa Washingtonom.

Trymp je na Twitteru ranije rekao da je "Iran u velikim finansijskim problemima zbog američkih sankcije, i da očajnički želi pregovore sa SAD, ali da mu mnogi - uključujući i francuskog predsjednika - daju pogrešne signale".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG