Linkovi

Napetost u odnosima SAD - Iran: Stvaranje nove vojne koalicije za zaštitu plovnih puteva


Admiral Joseph F. Dunford
Admiral Joseph F. Dunford

SAD dalje razvijaju planove za formiranje vojne koalicije koja bi brinula o sigurnosti strateških pomorskih linija Irana i Jemena usred rastućih tenzija s iranskim vođama piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Admiral Joseph Dunford, predsjedavajući Združenim snagama SAD-a rekao je novinarima 9. jula da će Pentagon koaliciji pružiti komandnu pomoć i asistirati kod nadgledanja.

Savezničke zemlje koje se pridruže koaliciji patrolirale bi vodama u blizini komandnih brodova SAD-a i pratile trgovačke brodove obilježene nacionalnim zastavama kroz prometne vode s gustim saobraćajem između Arapskog poluostrva i Roga Afrike.

"Uključeni smo u razgovore s brojem zemalja s kojima razgovaramo o mogućnosti formairanja zajedničke koalicije koja bi osigurala slobodu plovidbe Hormuškim moreuzom i prolazom Bab al-Mandab", rekao je Dunford novinarima nakon sastanka s vršiocem dužnosti sekretara odbrane SAD-a, Markom Esperom i državnim sekretarom Mikeom Pompeom.

"Smatram da ćemo tokom nekoliko narednih sedmica identificirati koje države imaju političku volju da podrže tu inicijativu a onda ćemo raditi direktno s vojskama da identificiramo specifične kapacitete koji bi davali podršku."

Dunford nije govorio koliko partnerskih zemalja se očekuje da će ući u koaliciju, ali rekao je da bi njen doseg i napori mogli biti određeni brojem članova.

"To će varirati. Dakle, s malim brojem članova možemo imati malu misiju koju ćemo proširivati kako se broj zemalja koje žele da budu učesnice bude povećavao”, kazao je.

Zvaničnici SAD javno su raspravljali o planovima za stražarenje vodenim putevima, ali Dunford napominje da se koalicijom takođe teži pojačati sigurnost u jemenskom dijelu prelaza Bab al-Mandab, što je, kako se čini, novi element.

Uski prolaz Bab al-Mandab povezuje Crveno more s Adenskim zaljevom i Arapskim morem.

Washington krivi Teheran i borce koji su u savezu sa Iranom za nedavne napade na brodove u ovoj regiji. Iran poriče da je bio uključen u napade koji su napravili štetu na brodovima nekoliko država.

Iran dugo prijeti, da ako ne bude mogao izvoziti svoju naftu, da će zatvoriti strateški Hormuški moreuz kroz koji prolazi gotovo petina ukupne svjetske nafte.

Američki predsjednik Donald Trump dao je obećanje - u znak pritiska na Teheran zbog pregovora o nuklearnom programu - da će se iranski izvoz nafte smanjiti na nulu.

Trump se povukao iz značajnog nuklearnog sporazuma iz 2015. koji je Iran potpisao sa šest svjetskih sila, rekavši da uslovi [sporazuma] nisu bili dovoljno strogi da spriječe Teheran da razvije nuklearno oružje.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG