Linkovi

Sjeverna Koreja priprema lansiranje rakete?


Južnokorejci gledaju satelitske snimke sjevernokorejske lokacije za lansiranje raketa
Južnokorejci gledaju satelitske snimke sjevernokorejske lokacije za lansiranje raketa

Sjeverna Koreja se možda priprema za lansiranje rakete ili satelita, prenijela je američka radio stanica NPR, pozivajući se na analizu satelitskih snimaka jednog od ključnih raketnih postrojenja blizu Pjongjanga.

U izveštaju NPR-a se navodi da su snimci Sanumdonga, jednog od postrojenja koje Pjongjang koristi za proizvodnju interkontinentalnih balističkih projektila i svemirskih raketa, napravljeni prije neuspjelog samita predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una u Hanoju, u Vijetnamu.

Na fotografijama kompanije "DigitalGlobe" vide se automobili, kamioni, vagoni i kranovi, navodi NPR koji je imao ekskluzivni pristup snimcima.

"Kada se sve uzme u obzir, zaista izgleda kao da Sjevernokorejci prave raketu", rekao je istraživač Instituta za međunarodne studije Middlebury u Montereyju, Jeffrey Lewis, prenosi američka radio stanica.

Prethodno su Centar za strateške i međunarodne studije i vebsajt "38 North" naveli da je Sjeverna Koreja možda nastavila operacije na lokaciji za lansiranje raketa dugog dometa, a procjene su takođe zasnovali na satelitskim snimcima.

Novi razvoj situacije verovatno će izazvati dodatno nezadovoljstvo Washingtona zbog nedostatka napretka u denuklearizaciji Sjeverne Koreje.

XS
SM
MD
LG