Linkovi

Sjeverna Koreja testirala novo taktičko naoružanje


Lider Sjeverne Koreje Kim Jong Un
Lider Sjeverne Koreje Kim Jong Un

Sjeverna Koreja je saopćila da je testirala novi tip taktičkog navođenog oružja.

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un lično je posmatrao lansiranje oružja na Akademiji za odbrambene nauke.

Agencija Sjeverne Koreje KCNA prenosi da je Kim rekao da "razvoj oružanog sistema služi kao događaj od velike važnosti za uvećanje borbene sposobnosti Narodne armije".

Također je navedeno da su "prednosti" oružja "poseban način navođenog leta i nošenje moćne bojeve glave".

Saopćenje iz Sjeverne Koreje dolazi u trenutku kada su se pojavili izvještaji da je primjećena aktivnost u istražnim centrima u Sjevernoj Koreji, za koje se vjeruje da služe za razvoj raketa dalekog dometa, koje bi mogle da pogode teritoriju SAD-a, navodi AP.

Bijela kuća saopćila je da je upoznata s događajem, ali nisu izdali komentar. AP ističe da nisu mogli da nezavisno provjere navode o testiranju novog oružja.

Centar za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu (CSIS) juče je saopštio da su primjećeni znaci aktivnosti u glavnom sjevernokorejskom nuklearnom kompleksu, manje od dva mjeseca od propalih razgovora o denuklearizaciji američkog predsjednika Donalda Trampa i Kim Jong Una.

Centar je naveo je da satelitski snimci napravljeni 12. aprila pokazuju pet vagona blizu fabrike za obogaćivanje uranijuma i laboratorije za radiohemiju nuklearnog kompleksa Jongbion.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG