Linkovi

Trump neće uvesti vanredno stanje - za sada


Predsjednik Donald Trump ispred Bijele kuće pred polazak na konvenciju u New Orleansu.
Predsjednik Donald Trump ispred Bijele kuće pred polazak na konvenciju u New Orleansu.

Predsjednik SAD Donald Trump rekao je da, bar za sada, neće proglasiti vanredno stanje, koje bi mu omogućilo da bez odobrenja Kongresa dobije sredstva za izgradnju zida na granici sa Meksikom.

"Ovo je tako jednostavno - ljudi ne dobijaju platu zbog demokrata", rekao je Trump pred polazak na konvenciju u New Orleansu.

Zbog djelimičnog zatvaranja federalne vlade, koje traje već 24 dana, 800 hiljada zaposlenih nije dobilo platu.

Predsjednik je odbacio prijedlog svog bliskog saveznika, republikanskog senatora Lindseyja Grahama, da okonča blokadu rada vlade naredne tri nedjelje i za to vrijeme pregovara sa demokratama o zidu.

"Nisam zainteresovan za to. Govorimo o bezbjednosti granice, ko je protiv toga? Kriminalci i bande ulaze u zemlju, a demokrate ništa ne preduzimaju povodom toga", kaže predsjednik i ističe da je obezbjeđivanje južne granice SAD prioritet.

Ipak, ne nazire se kraj blokadi rada vlade jer nema napretka u pregovorima Trumpa i demokrata u vezi sa budžetom. Predsjednik traži više od 5 milijardi dolara za zid, a demokrate su za bezbjednost granice spremne da odobre 1,3 milijarde dolara, ali ne za izgradnju zida.

Kongres se ponovo sastao u ponedjeljak, ali nema naznaka da su pregovori republikanaca i demokrata nastavljeni.

Ako bi predsjednik proglasio vanredno stanje, mogao bi da izdvoji sredstva za izgradnju zida bez odobrenja Kongresa, ali bi demokrate tu njegovu odluku pokušale da ospore na sudu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG