Linkovi

Trump ne odustaje od zida na granici. Birači ga krive za zatvaranje vlade


Predsjednik Donald Trump pred put na granicu Meksika i SAD
Predsjednik Donald Trump pred put na granicu Meksika i SAD

Predsjednik SAD Donald Trump tvrdi da je šteta od "ozbiljno oštećene granice" sa Meksikom mnogo veća od efekata koje ima blokada rada dijela federalne vlade koja traje već 24. dan, najduže u istoriji SAD.

Trump je na Twitteru uz to konstatovao i da demokrate "mogu odmah da prekinu blokadu čim se vrate u Washngton".

Oko 800 hiljada federalnih radnika nije primilo platu zbog blokade rada vlade. Zatvaranje vlade je uslijedilo pošto Trump i demokrate nisu mogli da se dogovore oko budžeta, jer predsjednik insistira na odobravanju 5,7 milijardi dolara za zid na granici sa Meksikom, što demokrate odbijaju da usvoje.

Tokom vikenda nije bilo naznaka nikakvog napretka u pregovorima, a Kongres ponovo zasjeda u ponedeljak.

Trump je tvitnuo da on sve ovo vrijeme "sjedi i čeka demokrate u Bijeloj kući, a da se oni u međuvremenu zabavljaju".

Predsjednik je u ovom tvitu govorio o 30 demokratskih predstavnika u Kongresu koji u Portoriku učestvuju u dobrotvornoj akciji, u kojoj se igra i brodvejski mjuzikl "Hamilton".

Trump za zatvaranje vlade krivi demokrrate, iako je prije 22. decembra izjavio kako bi "s ponosom zatvorio vladu zarad bezbjednosti na granici".

Za Fox News je, na pitanje zašto nije proglasio vanredno stanje i dobio novac za zid bez odobrenja Kongresa, rekao da "želi Kongresu da pruži šansu da se dogovori i vidi da li može da postupi odgovorno".

Većina birača za blokadu vlade krivi Trumpa

Dva nova istraživanja, Washington posta - ABC i CNN-a pokazuju da birači za zatvaranje vlade u većem broju krive Trumpa i republikance nego demokrate, kao i da su protiv zida na granici sa Meksikom.

Istraživanje Posta i ABC pokazuje da se 54 odsto birača protivi izgradnj zida na granici, dok je 42 odsto za. CNN je objavio da je protiv zida 56 odsto, dok je 39 za.

U istraživanju CNN-a navodi se da birači generalno krive Trumpa za blokadu rada vlade: 55 odsto smatra da je za to više odgovoran od demokrata, koje krivi 32 odsto birača.

Anketa Posta i ABC pokazuje da Trumpa i republikance krivi 53 odsto birača, dok 29 odsto smatra da su za zatvaranje vlade krive demokrate.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG