Linkovi

Kontrolori leta tužili federalnu vladu SAD jer nisu dobili platu


Kontrolor leta na međunarodnom aerodromu Dales u Virdžiniji
Kontrolor leta na međunarodnom aerodromu Dales u Virdžiniji

Sindikat koji predstavlja hiljade kontrolora leta u SAD tužio je federalnu vladu pred federalnim sudom u Washingtonu zbog toga što radnci, zbog zatvaranja vlade, nisu dobili platu u petak. Tvrde da tako može biti ugrožena i bezbjednost putnika.

Udruženje kontrolora leta tvrdi da je to što 16 hiljada radnika radi bez plate kršenje ustavom zagarantovanih prava.

"Amerika želi da njeni kontrolori leta budu fokusirani na bezbjedno slijetanje aviona i kontrolu pista, a ne da im pažnju odvlači anksioznost i finansijska nestabilnost", navodi se u tužbi.

Udruženje traži i da kontrolori leta budu isplaćeni prije sudskog procesa. Federalna uprava za avijaciju ima fondove da isplati radnike bez obzira na to što je vlada zatvorena, tvrde u sindikatu.

Federalna uprava za avijaciju i Sekretarijat za pravosuđe koji zastupa vladu na sudu, nisu komentarisali ovu tužbu.

Ova tužba je treća koju su podnijeli sindikati zbog zatvaranja vlade koje traje od 22. decembra i koje je pogodilo 800 hiljada radnika.

Vlada ne radi jer Kongres ne može da se dogovori o budžetu, a glavni problem u pregovorima je zid na granici sa Meksikom na kome insistira predsjednik Donald Trump, dok se demokrate tome protive.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG