Linkovi

Usljed obustave rada vlade - i vojni veterani pate


Djelimični prestanak rada američke vlade traje dakle već više od tri sedmice I na stotine hiljada vladinih uposlenika zahvaćenih ovom obustavom rada zbog političke bitke su vojni veterani. Prema najnovijim vladinim podacima, veterani sačinjavaju oko jedne trećine civilnih uposlenika federalne vlade. Naša dopisnica iz Pentagona Carla Babb je provela vrijeme sa jednom obitelji veterana I donosi nam priču o tome kako se oni nose sa životnim troškovima, s obzirom da vladini uposlenici prošle sedmice nisu primili platu.

Čini se kao uobičajeno jutro u domaćinstvu Holmquist. Djeca pakuju svoj ručak, Carey Holmquist pravi jutarnju kafu, I ispraća djecu u školu. Ali ipak postoji jedna ogromna razlika. Taylor Holmquist, koji radi za američki Imigracioni I carinski ured, još je kod kuće. On je jedan od stotina hiljada federalnih uposlenika koji su poslati na prinudni odmor zbog obustave rada vlade, I ne može raditi niti biti plaćen.

Morate se početi prilagođavati. Prestanete jesti u restoranima, pokušate manje voziti kako bi uštedili na benzinu, kaže Holmquist, koji je vojni veteran, upravo kao I svaki treći vladin uposlenik.

On je proveo 24 godine u marincima, nastavljajući obiteljsku tradiciju boraca koja datira još iz prvog svjetskog rata. I on svoj posao u Ministarstvu za unutrašnju sigurnost smatra nastavkom svoje službe.

Za marinca je važno I lako podržati I braniti ustav, I cijelu zemlju.

Carey je godinama nezaposlena, odlučivši da ostane kod kuće I brine se o djeci tokom Tylerove vojne službe I mnogobrojnih selidbi. Ali to bi se uskoro moglo promijeniti.

Ja ću se možda prijaviti za poslove, jer ne znamo koliko će ova obustava rada trajati, kaže Carey.

Holmquistov poslodavac, Ured za imigraciju I carine, u centru je političkog zastoja usljed kojeg je rad vlade obustavljen.

Donald Trump kaže da se mnogi Amerikanci slažu sa njim kada je u pitanju izgradnja pograničnog zida kako bi se osigurala američka južna granica.

Ja u velikoj mjeri podržavam izgradnju zida ili bolje mjere sigurnosti. Ali sa druge strane, počinjem se noću buditi I pod stresom sam jer ne dobijamo platu, kaže Carey.

I oni nisu zabrinuti samo za svoju obitelj. Tyler kaže da strahuje da bi se financijski stres ne dobijanja plate mogao katastrofalno odraziti na veterane sklone mislima o samoubistvu, na one sa mentalnim ratnim ožiljcima.

Zabrinut sam zbog mladih koji nisu toliko sretni kao ja, I koji ne vide drugi izlaz, kaže Tyler.

Oni se ipak nadaju da će izabrani lideri brzo odraditi svoj posao, kako bi se i Tyler mogao vratiti na svoj.

XS
SM
MD
LG