Linkovi

Trump ne isključuje mogućnost novog zatvaranja vlade


Presdsjednik Donald Trump na sastanku kabineta u Bijeloj kući
Presdsjednik Donald Trump na sastanku kabineta u Bijeloj kući

Američki predsjednik Donald Trump ne odbacuje mogućnost ponovnog zatvaranja vlade ako mu Kongres ne odobri sredstva za izgradnju zida na granici sa Meksikom.

Takođe, nije želio da isključi opciju proglašenja vanrednog stanja, čime bi obezbjedio sredstva za zid i bez odobrenja Kongresa.

"Sve opcije su na stolu", rekao je Trump u intervjuu za emisiju "Face the Nation" na televiziji CBS.

Predsjednik tvrdi da je na granici vanredna situacija i da se odvija trgovina ljudima, te zato obećava da će granica biti snažno obezbjeđena fizičkim barijerama i tvrdi da je "zid potreban".

Trump je kritikovao predsjedavajuću Predstavničkog doma Nancy Pelosi zbog toga što se protivi odobravanju sredstava za zid.

"Pelosi je loša po našu zemlju. Zna da nam je potrebna barijera i bolje obezbjeđena granica, ali ona skuplja političke poene. Ja smatram da je loša politika koja granice drži otvorenim. Ona ne mari za trgovinu ljudima".

Dvostranački kongresni panel ima rok do 15. februara da ispregovara plan o obezbjeđivanju granice. Ako se ne dogovore, moguće je ponovno zatvaranje vlade. Demokrate i dalje odbijaju da Trumpu odobre sredstva za zid i zbog toga je predsjednik ove pregovore nazvao "gubljenjem vremena". Ipak, demokrate su spremne da odobre više novca za druge metode boljeg obezbjeđivanja granice.

Govoreći o situaciji u Avganistanu, Trump je za CBS rekao da je vrijeme da se poslije 18 godina završe vojne operacije i da se postigne mirovni dogovor sa talibanima.

"Mislim da su umorni, zapravo svi smo umorni. Moramo da izađemo iz ovog beskrajnog rata i vratimo naše momke kući. Ali to ne znači da prestajemo i sa obavještajnim radom, pažljivo ćemo sve pratiti. Mnogo nas košta vojska na terenu, stotine milijardi dolara. Ako bude trebalo uvijek možemo da se vratimo."

Tramp je istakao da želi da vojna baza SAD u Iraku ostane, za razliku od Sirije i Avgainstana, jer "želi mogućnost da prati šta se dešava u Iranu".

Šefovi američkih obavještajnih službi su, međutim, rekli da je Iran poštovao odredbe nuklearnog sporazuma iz 2015. koji je Trumpova adminsitracija napustila. S tim u vezi, predsjednik kaže da "ne mora da se slaže sa šefovima obavještajnih službi" i da "bi radije sam sebi bio savjetnik ako mu obavještajci govore kako je Iran divna zemlja".

Američki predsjednik je ponovo istragu o vezama njegovog izbornog štaba i Rusije, koju vodi Robert Mueller, nazvao "lovom na vještice i sramotom" i najavio da će sekretar za pravosuđe odlučiti da li će Muellerov izvještaj biti objavljen ili ne.

Trump je ponovio da istraga nije utvrdila nikakvu povezanost sa Rusijom.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG