Linkovi

Postignut dogovor o otvaranju vlade, nema sredstava za zid


Predsjednik SAD Donald Trump u Ružičnjaku Bijele kuće, odakle je najavio da se federalna vlada otvara poslije 35 dana (Foto: AP)
Predsjednik SAD Donald Trump u Ružičnjaku Bijele kuće, odakle je najavio da se federalna vlada otvara poslije 35 dana (Foto: AP)

Najduže djelimično zatvaranje vlade u istoriji SAD je okončano. Predsjednik Donald Trump saopštio je da je poslije 35 dana blokade, na dan kada 800 hiljada federalnih službenika nije dobilo svoju drugu platu, postignut dogovor o otvaranju vlade do 15. februara.

„Potpisaću zakon da se naša vlada otvori na tri nedjelje, do 15. februara. Postaraću se da svi zaposleni dobiju zaostale plate veoma brzo, što je brže moguće. Pozivam lidera senatske većine Mitcha McConnell​a da ovaj prijedlog odmah stavi na dnevni red. Posluhe 36 dana energične debate dijaloga, čuo sam i vidio od dovoljno demokrata i republikanaca da su spremni da stave strančake razlike u stranu, mislim! da sigurnost građana Amerike stave na prvo mjesto“, rekao je Trump.

Predsjednik SAD još jednom je iznio svoj slučaj za finansiranje zida na granici sa Meksikom.

„Zid ne treba da bude kontroverzan. Naša zemlja je izgradila 654 milja barijera u proteklih 15 godina, i svaki agent granične patrole s kojim sam razgovarao mi je rekao da zidovi daju rezultate. Gdje god da odete - daju rezultate! Izrael je izgradio zid, 99,9 odsto uspješno, mi ćemo isto tako. Zidovi drže kriminalce van zemlje, a dobre ljude spašavaju da ne bi pokušali opasno putovanje iz drugih zemalja, da pređu hiljade kilometara, jer misle da imaju tračak nade da prođu, sa zidom nemaju tu nadu. Spriječavaju ulazak droge i dramatično povećavaju efikasnost, jer nam omogućavaju da patroliramo većim područjima uz manje ljudi. To je zdrav razum – zidovi funkcionišu... Zidovi koje gradimo nisu srednjevjekovni zidovi već 'pametni' zidovi, dizajnirani da zadovolje potrebe naših agenata“.

Dok su se vodili politički pregovori, mnogi zaposleni u federalnim agencijama imali su velike finansijske probleme, a zbog zatvaranja vlade trpjeli su i ostali građani.

Prvi put posle nekoliko nedjelja, u četvrtak su se pojavile naznake da se pregovori o otvaranju vlade pomeraju s mrtve tačke, uprkos tome što je Senat odbacio i demokratski i republikanski prijedlog o otvaranju vlade.

Republikanska senatorka sa Aljaske Lisa Murkowski rekla je: “Lideri republikanaca Mitch McConnell​ demokrata Chuck Schumer razmatraju šta može da se uradi”.

Iako prijedlozi nisu usvojeni, time što su neki republikanci u Senatu glasali za predlog demokrata o privremenom otvaranju vlade - poslali su poruku Bijeloj kući.

“Ako nađu razumno rješenje, podržaću ga”, rekao je u četvrtak predsjednik Donald Trump.

Predsjednik je rekao da bi pristao na otvaranje vlade ako demokrate prihvate da odobre dio sredstava za zid, u vidu učešća, ali je na kraju ipak odlučio da otvori vladu bez obzira što nije dobio ono što je tražio.

Demokrate od početka insistiraju na tome da sredstva za zid neće biti dio nijednog dogovora.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG