Linkovi

Rusija: Neuspjeli razgovori SAD i Rusije o nuklearnom sporazumu


Podsekretarka SAD Andrea Topmson, u centru, govori na otvaraju Konferencije o Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja u Pekingu, na kome učestvuju stalne članice Saveta bezbendosti UN, 30. januara 2019.

Rusija i Sjedinjene Države nisu uspjeli da tokom posljednjih razgovora u Pekingu premoste svoje razlike po pitanju ključnog hladnoratovskog sporazuma, citirala je ruska novinska agencija zamjenika ministra inostranih poslova Rusije u četvrtak.

Ćorsokak je otvorio vrata Sjedinjenim Državama da se povuku iz Pakta o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) već u subotu, ukoliko Moskva ne napravi potez ka uništenju raketa za koje Washington tvrdi da krše sporazum.

Moskva odbija da uništi Novator 9M729 rakete, insistirajući na tome da su one u potpunosti u skladu sa sporazumom.

"Nažalost, nema napretka", citirala je ruska novinska agencija RIA zamjenika ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Rjabkova.

"Koliko smo mi razumjeli, slijedi naredni potez, počinje sljedeća faza u kojoj Sjedinjene Države obustavljaju svoje obaveze u okviru INF-a, što će se evidentno dogoditi narednog vikenda", prenosi agencija riječi Rjabkova.

Rjabkov se sastao sa američkim podsekretarkom za kontrolu naoružanja i međunarodnu bezbjednost Anreom Tompson u Pekingu na marginama sastanka nuklearnih sila P5.

Tompsonova je potvrdila Rojtersu da će vlada SAD vjerovatno uskoro proglasiti suspenziju svojih obaveza pod okriljem INF-a sa Rusijom.

"Rusi i dalje ne prihvataju da su oni u prekršaju sporazuma", rekla je ona u intervjuu.

Tompsonova je dodala, međutim, da "diplomatija nikad nije okončana", očekujući dalje diskusije.

XS
SM
MD
LG