Linkovi

Trump nastavlja kampanju za zid - u stihovima


Donald Trump
Donald Trump

Dok se američki Senat priprema za glasanje o dva odvojena, republikanska i demokratska prijedloga o otvaranju vlade, predsjednik Donald Trump nastavlja kampanju za zid na Twitteru - ovoga puta u stihovima.

Trump je poručio da će "kriminal prestati ako se izgradi zid" ("BUILD A WALL & CRIME WILL FALL") i da je to "nova tema za molitvu".

Ovaj komentar stigao je pošto je Predstavnički dom Kongresa, koji vode demokrate, usvojio zakonski predlog kojim se na kratak period otvara federalna vlada - do 8. februara, a u međuvremenu se pregovara o zidu na granici. Taj prijedlog ne uključuje novac izgradnju zida na granici sa Meksikom.

Plan republikanaca je baziran na odobravanju 5,7 milijardi dolara za zid na granici, a nudi se i privremena zaštita od deportacije za neke grupe imigranata.

Lider republikanaca u Senatu Mitch McConnell koji je ranije izjavio da se neće glasati ni o jednom prijedlogu koji nema podršku predsjednika, apelovao je na senatore da glasaju za republikanski prijedlog.

"Prilika da se okonča zatvaranje vlade je pred nama", rekao je oni ocijenio da je ovaj prijedlog i jedini koji će predsjednik potpisati i kojim se odmah otvara vlada.

Demokratska manjina u Senatu je saopštila da je zaštita koja se pruža imigrantima od deportacije samo privremena i da su te grupe pod rizikom od deportacije zbog uredbi koje je Trump ranije doneo.

"Predsjednikov predlog je jednostran, partijski i nije dobronamjeran", kaže lider demokrata u Senatu Chuck Schumer.

Međutim, čak i da Senat usvoji prijedlog predsjednika Trampa, Predstavnički dom sa demokratama to neće učiniti, a ista je sudbina prijedloga koji su demokrate usvojile u donjem domu.

Zbog nemogućnosti republikanaca i demokrata da se dogovore oko prijedloga budžeta oko 800 hiljada federalnih radnika je bez plate već skoro mjesec dana.

XS
SM
MD
LG