Linkovi

Vlada zatvorena 32 dan, republikanci žele glasanje o Trumpovom prijedlogu


Najduža blokada federalne vlade u Americi traje već 32. dan. Lider republikanske većine u Senatu, Mitch Mcconell, sprema se za glasanje o prijedlogu koji je za predsjednika Trumpa kompromis, a za demokrate – osuđen na propast.

Predsjednikov plan predviđa da će imigranti koji su ušlu u zemlju ilegalno kao djeca, biti zaštićeni tri godine od deportacije, a sadrži i produženje zaštićenog statusa za ljude koji su otišli iz svojih zemalja zbog nasilja ili prirodnih katastrofa. U zamjenu, dobio bi 5.7 milijardi dolara za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici.

“Predsjednik je u u suštini predstavio plan za rješenje krize na granici, za bezbjednost granice i otvorio nam put da deblokiramo vladu”, poručuje potpredsjednik Mike Pence.

Demokrate ponavljaju da je zid na granici neefikasno i skupo rješenje. Oni traže od Trumpa i republikanaca da se prvo deblokira rad vlade, a onda otvori dijalog o bezbjednosti na granici

“Mislim da potpredsjednik i predsjednik znaju da ono što je Trump najavio nema šanse da prodje. Mislim da je predsjednik samo namjeravao da spriječi pad svog rejtinga, a to nas neće dovesti do deblokade rada Vlade. Predsjednik je na početku blokade rekao da je ponosan zbog toga, ali mora da je prekine i to je ono što mi očekujemo da čujemo od njega”, kaže demokratski kongresmen iz Kalifornije Adam Schiff.

Blokada i dalje traje, oko 800 000 federalnih službenika i dalje radi ili bez plate, ili su na prinudnom odmoru.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG