Linkovi

Donji dom Kongresa odbacio kompromisni prijedlog o imigraciji


Zgrada Kongresa
Zgrada Kongresa

Predstavnički dom Kongresa odbacio je "kompromisni" prijedlog zakona o imigraciji kojim je trebalo da se obezbjedi dugoročna zaštita mladih imigranata koji su u SAD dovedeni kao djeca - "sanjara" i da se riješi pitanje djece odvojene od roditelja na granici.

Prijedlog je odbačen sa 301 glasom protiv, dok je 121 predstavnik u Kongresu glasao za, a obuhvatao je i 25 milijardi dolara za izgradnju zida na granici sa Meksikom, što je predsjednik Trump obećao još u kampanji.

Lideri republikanaca podržali su prijedlog, ali se veliki broj konzervativaca među republikancima usprotivio zbog mogućnosti da "sanjari" riješe svoj status. Konzervativni republikanci smatraju da bi se time amnestirali oni koji krše zakon.

Prijedlog zakona o razdvajanju porodica trebalo bi da bude razmotren tokom ove nedjelje.

Republikanci u Kongresu su se oglušili o apel predsjednika Donalda Trumpa koji ih je prije nekoliko sati na Twitteru pozvao da odobre dalekosežnu reformu imigracione politike, iako je konstatovao da će te prijedloge odbaciti demokrate u Senatu.

Trump je u tweetu, koji je cio napisan velikim slovima, poručio da bi "republikanci u donjem domu trebalo da usvoje snažnu i poštenu imigracionu reformu, iako demokrate neće dozvoliti da ti prijedlozi budu usvojeni u senatu".

"Prijedlozi zakona će pokazati da želimo snažne granice i bezbjednost, a da demokrate žele otvorene granice što je jednako kriminalu. Pobijedite", napisao je Trump velikim slovima na Twitteru.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG