Linkovi

Zatvaranje vlade SAD moglo bi da košta kao zid na granici


Protest federalnih radnika u Mičigenu 10. januara zbog zatvaranja vlade
Protest federalnih radnika u Mičigenu 10. januara zbog zatvaranja vlade

Američka federalna vlada zatvorena je već 27 dan, uticaj te blokade je sve veći, a nema naznaka da bi republikanci i demokrate mogli da se dogovore oko budžeta i omoguće vladi da radi. Stručnjaci upozoravaju da blokada rada vlade košta sve više.

U međuvremenu, predsjedavajuća donjeg doma Kongresa Nancy Pelosi u pismu traži od Trumpa da odloži obraćanje Kongresu dok se vlada ne otvori. Ali, za sada dogovora nema ni u najavi.

“Mi se nadamo dogovoru otkad je su razgovori počeli i nadamo se da će biti odobrena sredstva za obezbjeđivanje granice koje podrazumijeva i zid”, rekla je Sarah Sanders, portparolka Bijele kuće.

Predsjednik je na Twitteru nastavio da iznosi svoje argumente u prilog zidu na granici. Napisao je da širom svijeta postoji 77 zidova, a da 45 zemalja planira da ih izgradi i da se pokazalo da su “skoro 100 odsto uspješni”.

Ali kanadska naučnica čije je istraživanje Trump citirao odgovorila je predsjedniku da se “pokazalo da se zidovi na granicama grade uprkos tome što nisu efikasni”.

Demokrate neće da učine korak naprijed dok se vlada ne otvori. Za to vrijeme, redovi na aerodromima postaju sve duži, a budžeti radnika obezbjeđenja sve manji.

U nadi da će prividno ublažiti blokadu rada vlade, Trumpova administracija vraća na posao skoro 50 hiljada radnika: među njima 1700 inspektora koji su na prinudnom odmoru, 46 hiljada zaposlenih u Poreskoj upravi jer je sezona obračuna poreza, i 400 inspektora bezbjednosti hrane. Od svih njih se očekuje da rade bez plate, a posljedice po ekonomiju su sve veće.

Nove analiza pokazuje da će do kraja naredne nedjelje blokada rada koštati 3,6 milijardi dolara. Ako se nastavi i poslije toga, koštaće više od zida na kojem predsjednik insistira.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG