Linkovi

Trump na kraju suđenja u New Yorku tvrdio da nije uradio ništa pogrešno


Bivši predsjednik SAD Donald Trump u sudnici u New Yorku. (Foto: Charly TRIBALLEAU / POOL / AFP)
Bivši predsjednik SAD Donald Trump u sudnici u New Yorku. (Foto: Charly TRIBALLEAU / POOL / AFP)

Bivši američki predsjednik Donald Trump, kojem je bilo zabranjeno da sam iznosi završne argumente u svoju odbranu, ipak je u četvrtak iskoristio priliku da govori u sudu na kraju civilnog suđenja u New Yorku.

U šestominutnom obraćanju je iznio niz žestokih kritika, prije nego što ga je sudija prekinuo. Trump je govorio dok je sudija pokušao da utvrdi da li bi bivši predsjednik poštovao pravila, kojima se od njega zahtijevalo da se u obraćanju usredsredi na pitanja vezana za suđenje. Međutim, Trump se usprotivio sudiji i jednostavno krenuo da govori.

"Imamo situaciju gdje sam ja nevin. Progoni me neko ko se kandiduje za položaj...Nisam uradio ništa pogrešno. Trebalo bi da mi plate... Ja sam prevaren. Ja", rekao je bivši predsjednik, i zatim optužio sudiju da ga ne sluša.

"Znam da vam je ovo dosadno", naveo je i dodao: "Vi imate vašu agendu. Razumijem da niste u stanju da slušate više od jednog minuta".

Sudija Arthur Engoron - koji je prethodno odbacio Trumpov zahtjev da na suđenju sam iznese završne argumente - prvobitno je pustio bivšeg predsjednika da govori gotovo neometano, nakon čega ga je prekinuo i sazvao pauzu za ručak.

Trumpu se sudi po optužnici njujorške tužiteljice da je preuveličavao svoje bogastvo, u finansijskim dokumentima koja je davao bankama, osiguravajućim kompanijama i drugima. Po dolasku u sudnicu, ponovio je da je suđenje "lov na vještice" i političko miješanje "na najvišem nivou".

“Četrdesetčetiri dana suđenja - ni jedan svjedok nije došao u ovu sudnicu i rekao da je bilo prevare. Ovaj cijeli slučaj je izmišljena tvrdnja da bi se promovisala politička agenda. Bilo je saopštenja i iznošenja stavova, ali ne i dokaza", rekao je u završnim argumentima Trumpov advokat.

Trump je priznao da je davao netačne procjene imovine, tokom svjedočenja u novembru. Međutim, njegov advokat tvrdio je u četvrtak da je to bilo bezopasno i da su banke i osiguravajuće kompanije koji su radili sa Trumpovom organizacijom i dalje profitirale, te da su željeli da posluju sa Trumpom čak iako je njegovo bogastvo bilo manje.

Sudija je doveo u pitanje argument da Trump zbog toga ne bi trebalo da bude kažnjen.

"Ne mora da postoje dokazi da je pričinjena šteta nekoj trećoj strani", rekao je Engoron, koji je također naveo da svjedoka odbrane nije smatrao kredibilnim.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG