Linkovi

Zvaničnik EU: Trump je rekao da nikada ne bi pomogao Evropi u slučaju napada


Bivši predsjednik Donald Trump govori tokom bilateralnog sastanka sa predsjednicom Evropske komisije Ursula von der Leyen na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.(Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)
Bivši predsjednik Donald Trump govori tokom bilateralnog sastanka sa predsjednicom Evropske komisije Ursula von der Leyen na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.(Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)

Sjedinjene Države nikada neće pomoći Evropi ako bude napadnuta i napustiće NATO, koji je mrtav, rekao je Donald Trump predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen 2020. godine dok je i dalje bio predsjednik, prenio je evropski komesar Thierry Breton.

"Morate da shvatiti da ako Evropa bude napadnuta, nikada vam nećemo priteći u pomoć i podržati vas", prepričao je Breton Trumpove poruke na sastanku, kojem je on također prisustvovao, na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u januaru 2020. godine.

"NATO je mrtav, otići ćemo, napustićemo NATO. I dugujete mi 400 milijardi dolara, zato što vi Nijemci niste platili ono što ste morali za odbranu", rekao je također Trump, prema zvaničniku Evropske unije.

Na pitanje da li se Ursula von der Leyen slično prisjeća Trumpovih izjava, portparol Evropske komisije odbio je da komentariše.

"Predsjednica iz principa nikada ne otkriva šta su joj sagovornici rekli na sastancima iza zatvorenih vrata. Tako da nećemo komentarisati", naveo je portparol u mailu Reutersu.

Trump je favorit za osvajanje republikanske predsjedničke nominacije na izborima 2024. godine, a ankete pokazuju tijesnu trku između njega i aktuelnog predsjednika Joea Bidena.

Trumpova kampanja nije odgovorila na zahtjev Reutersa za komentar.

Tokom prvog predsjedničkog mandata, od 2017. do 2021. godine, Trump se često sukobljavao sa američkim saveznicima zbog trgovine i izdvajanja za odbranu.

Dok vodi kampanju za novi mandat, ne govori mnogo o tome kakvu će spoljnu politiku voditi ako pobijedi na izborima u novembru, osim tvrdnji da će za 24 sata okončati rat u Ukrajini, što je izazvalo zabrinutost u evropskim prijestolnicama.

Tokom drugog mandata, vjerovatno bi postavio lojaliste na ključnim pozicijama, što bi mu dalo više slobode da sprovede svoju izolacionističku politiku, ističu bivši saradnici i diplomate.

Iz Bidenove kampanje je saopšteno: "Ideja da bi napustio naše saveznike, ako mu se ne udovolje zahtjevi, ukazuje na ono što već znamo o Donaldu Trumpu: On brine samo o sebi".

Za Bretona, Trumpove izjave 2020. godine su bile "veliko upozorenje, koje će se možda ponoviti".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG