Linkovi

Dok su se Haley i DeSantis međusobno napadali, Trump govorio na skupu 3 kilometra dalje


Ron DeSantis i Nikki Haley tokom sinoćnje debate.
Ron DeSantis i Nikki Haley tokom sinoćnje debate.

Na petoj republikanskoj predsjedničkoj debati, u srijedu navečer, učestvovala su dva od tri najbolja kandidata, guverner Floride Ron DeSantis i bivša ambasadorica Ujedinjenih naroda Nikki Haley.

Debata se odvijala u saveznoj državi Iowa na srednjem zapadu, u kojoj se održavaju prvi stranački izbori - kokusi za manje od sedmicu.

Napadi i optužbe

DeSantis i Haley proveli su većinu dvosatne debate napadajući jedni druge i rijetko kritizirajući favorita, bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Na pitanje da li misli da Trump ima karakter da vodi državu, Haley je izbjegavala da direktno odgovori na pitanje, rekavši da je sljedećem predsjedniku potrebna "moralna jasnoća".

Bivša guvernerka Južne Karoline bila je čvrsta u pogledu ishoda izbora 2020, što je Trump negirao, rekavši da je "Trump izgubio, a Biden pobijedio".

"UN-ov način razmišljanja"

U jednoj od istaknutih rečenica, DeSantis je ukazao na njeno odobravanje novca za podršku Ukrajincima kao "način razmišljanja Ujedinjenih nacija", ponašajući se kao da SAD imaju neograničene resurse, rekavši: "Možete uzeti ambasadora iz Ujedinjenih naroda, ali ne možete izvući Ujedinjene narode iz ambasadora."

Haley se odmiče od rastućeg republikanskog otpora pomoći Ukrajini, podržavajući nabavku opreme i oružja zbog njenog predviđanja da će, ukoliko Rusija pobijedi, "Poljska i Baltik biti sljedeće, a to dovodi SAD u opasnost". Međutim, ona se protivi slanju novca u bilo koju stranu zemlju, s obzirom na nemogućnost praćenja.

O sukobu između Izraela i Hamasa, DeSantis je rekao da "Hamas želi drugi holokaust pa bi SAD trebale da podrže Izrael". Haley također podržava Izrael. DeSantis je rekao da ne podržava rješenje o dvije države za Izrael i Palestince.

DeSantis je govorio o potrebi odvajanja kineske i američke ekonomije, posebno u pogledu farmaceutskih proizvoda i oružja, davanjem poreznih i regulatornih poticaja američkim kompanijama.

Nema imigracione amnestije

Što se tiče imigranata bez dokumenata, Haley podržava defundiranje gradova utočišta, još 25.000 graničnih kontrola i agenata ICE-a i promjenu izreke "uhvati i pusti" u "uhvati i deportiraj". DeSantis želi nametnuti naknade za doznake u strane zemlje kako bi platio zid na granici.

Nijedan kandidat ne bi dao amnestiju za više od 10 miliona imigranata bez dokumenata koji žive u Sjedinjenim Državama. DeSantis je predložio uklanjanje beneficija koje primaju i eliminaciju poticaja za ulazak, dok je Haley je rekla da bi ih deportovala.

Tokom dvosatne debate, DeSantis je napao Haley jer je promijenila svoj stav o važnim pitanjima, što je navelo Haley da više puta usmjerava publiku na web stranicu koja navodi ono što ona naziva DeSantisovim lažima.

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump daje autograme nakon govora tokom kampanje, 6. januara 2024, u Clintonu, Iowa.
Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump daje autograme nakon govora tokom kampanje, 6. januara 2024, u Clintonu, Iowa.

Trump tri kilometra dalje

Trump, koji se suočava sa 91 krivičnom optužbom u četiri optužnice, ima veliku prednost od 30 do 40 bodova u odnosu na dva rivala u anketama u Iowi.

Kao što je bio njegov obrazac u protekle četiri debate, Trump je preskočio susrete sa svojim konkurentima licem u lice u debati CNN-a, odabravši srijedu da bude na skupu u gradskoj vijećnici udaljenoj oko tri kilometra koja je emitirana na mreži Fox. Bivši predsjednik je naveo da zna ko će biti njegov potpredsjednički izbor, ako bude kandidat stranke, ali nije dao nikakve naznake.

U pitanju iz publike, Trump je upitan kako će zadržati SAD od stranih ratova. "Mir kroz snagu", odgovorio je, tvrdeći da se Ukrajina ili nedavni napad u Izraelu nikada ne bi dogodili u njegovom trenutku.

"Oni vide slabog predsjednika naše zemlje", nastavio je, "i uradili su nešto što je bilo nezamislivo".

Jedan kandidat manje

Ranije tog dana, republikanski kandidat i bivši guverner New Jerseyja Chris Christie prekinuo je svoju utrku za predsjednika, rekavši da su izbori "borba za dušu naše stranke i dušu naše zemlje", ali nije mogao vidjeti "put do osvojanja nominacije". Christie se od pristalice pretvorio u otvorenog Trumpovog kritičara.

Politički stručnjaci predviđaju da će Christiejev odlazak iz utrke koristiti Nikki Haley u Iowi i New Hampshireu, ali on nije podržao nikoga.

XS
SM
MD
LG