Linkovi

Trump izgubio imunitet u slučaju spisateljice koja ga je tužila za klevetu


Bivši američki predsjednik Donald Trump daje primjedbe tokom događaja nakon njegovog suđenja zbog optužbi za povjerljive dokumente, u Trump National Golf Clubu, u Bedminsteru, New Jersey, 13. juna 2023.
Bivši američki predsjednik Donald Trump daje primjedbe tokom događaja nakon njegovog suđenja zbog optužbi za povjerljive dokumente, u Trump National Golf Clubu, u Bedminsteru, New Jersey, 13. juna 2023.

Sekretarijat za pravosuđe je saopštio da Donald Trump može da se smatra odgovornim za komentare koje je iznio o ženi koja ga je optužila za silovanje - i promijenio svoje ranije stanovište da je Trump zaštićen imunitetom pošto je bio predsjednik u vrijeme kada je iznio te komentare.

U pismu podnijetom predsjedavajućem sudiji u slučaju tužbe koju je kolumnistkinja I. Džin Kerol podnela federalnom sudu na Menhetnu 2020. godine, sekretarijat za pravosuđe je naveo da više nema "dovoljno osnova" da zaključi da je Trump u svojim izjavama o tvrdnjama Kerol bio motivisan željom da služi Sjedinjenim Državama.

Sekretarijat se, prethodno, saglasio sa Trumpovim advokatima da je bivši predsjednik zaštićen na osnovu zakona koji vladinim službenicima pruža imunitet od tužbi za ponašanje koje se dogodilo u vrijeme dok su obavljali službenu dužnost.

Trumpovi advokati još nisu komentarisali promjenu stava Sekretarijata za pravosuđe.

U maju, porota je dodijelila Kerol odštetu od 5 miliona dolara nakon što je zaključila da ju je Trump seksualno zlostavljao 1996. u luksuznoj robnoj kući na Menhetnu, a zatim prošle jeseni oklevetao, govoreći o njenim optužbama. Porota je zaključila da je Trump seksualn zlostavljao ali je odbacila njene tvrdnje o silovanju.

Kerol je prošlog novembra podigla tužbu nakon što je država Njujork privremeno dozvolila žrtvama seksualnog zlostavljanja da pokreće građanske parnice zbog napada koju se dogodili čak nekoliko decenija unazad.

U vladinom pismu, advokati su se pozvali na presudu, Trumpov iskaz sudu iz oktobra i nove tvrdnje kolumnistkinje da ju je Tuamp ponovo oklevetao u komentarima koje je iznio na CNN-u, dan poslije izricanja presude.

Prvobitna tužba za klevetu koja je podnijela Kerol je tako dobila novi zamah. Proces je bio odlagan zbog razmatranja da li Trump može da se pozove na odgovornost zbog izjava koje je dao u vrijeme dok je bio predsjednik. Suđenje po prvobitnoj tužbi zakazano je za januar, a proističe iz komentara koje je Trump iznio 2019. godine, nakon što je Kerol objavila memoare u kojima je iznijela tvrdnju da ju je Trump silovao.

Advokatica I. Džin Kerol, Robi Kaplan, pozdravila je čin Sekretarijata za pravosuđe, navodeći da je to bila jedna od posljednjih prepreka za početak suđenja za klevetu.

"Zahvalni smo što je Sekretarijat za pravosuđe promijenio svoj stav", navela je u saopštenju. "Sve vrijeme vjerujemo da je Donald Trump u junu 2019. dao klevetničke izjave o našoj klijentkinji iz ličnog animoziteta, inata i zle namjere, a ne kao predsjednik Sjedinjenih Država."

I. Džin Kerol izlazi iz federalne sudnice na Menhetnu 8. maja 2023. (Foto: AP/Seth Wenig)
I. Džin Kerol izlazi iz federalne sudnice na Menhetnu 8. maja 2023. (Foto: AP/Seth Wenig)

Advokati Kerol su prethodno podnijeli dokumentaciju kojom osporavaju kontra-tvrdnju Trumpovih advokata da je Kerol oklevetala bivšeg predsjednika, u komentarima koje je iznijela posle presude u maju - djelimično zato što je ponovila izjave da ju je silovao.

Advokati su napisali da Trumpove tvrdnje nisu ništa drugo nego "najnoviji pokušaj spinovanja nakon što je izgubio sudski proces". Rekli su da je seksualno zlostavljanje za koje je Trump proglašen krivim ekvivalentno silovanju po nekim krivičnim statutima, i da bi, da je protiv njega vođen krivični postupak a ne građanska parnica, do kraja života bio registrovan kao seksualni prestupnik.

Agencija AP obično ne imenuje osobe koje tvrde da su bile seksualno napadnute, osim ako ne izađu u javnost, kao što je učinila I. Džin Kerol.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG