Linkovi

Spisateljica tužila Trumpa za silovanje


Spisateljica I Džin Kerol tužila je Trampa po novom zakonu koji je stupio na snagu u Njujorku
Spisateljica I Džin Kerol tužila je Trampa po novom zakonu koji je stupio na snagu u Njujorku

Bivši predsjednik SAD Donald Trump tužen je pred federalnim sudom na Menhetnu za silovanje spisateljice I Džin Kerol, koja tvrdi da se to desilo prije 27 godina.

Bivša kolumnistkinja magazina El, koja danas ima 78 godina, podnijela je tužbu protiv Trumpa u skladu sa novim zakonom u Njujorku koji omogućava žrtvama da tuže napadače, čak i ako se napad desio davno. Ona tvrdi da je Trump napastvovao u robnoj kući Bergdorf Gudman na Menhetnu prije skoro tri decenije.

Trump je ranije negirao da je silovao Kerol, čak i da je tada poznavao, i dodao da ona "nije njegov tip". Zbog te tvrdnje iz 2019. godine ga je prvi put tužila za klevetu. Trump je u oktobru na svojoj društvenoj mreži ponovio da su tvrdnje Kerol "prevara i laž", zbog čega ga je ponovo tužila.

Prva tužba spisateljice iz 2019. mogla bi da bude izgubljen slučaj jer je Trump bio predsjednik tada, a predstavnici vlasti po zakonu imaju imunitet u tužbama za klevetu.

Međutim, to neće uticati na drugu tužbu, jer se Trump sada tretira kao običan građanin.

Kerol traži nepoznatu sumu novca kao odštetu, a tvrdi da joj je Trump nanio i psihološku traumu i da poslije toga nije mogla da opstane u vezama.

Prvo ročište zakazano je za 6. februar 2023, ali će vjerovatno biti odlagano zbog žalbi.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG