Linkovi

Trump proglašen krivim za seksualni napad. Mora da plati 5 miliona dolara


E. Jean Carroll tuži bivšeg američkog predsjednika Trumpa u građanskoj tužbi za silovanje sredinom 1990-ih
E. Jean Carroll tuži bivšeg američkog predsjednika Trumpa u građanskoj tužbi za silovanje sredinom 1990-ih

Donald Trump je 1990-ih seksualno zlostavljao spisateljicu E. Jean Carroll, a zatim ju je oklevetao označivši je lažovom, odlučili su u utorak porotnici i dodijelili joj odštetu od 5 miliona dolara

Bivši američki predsjednik, koji vodi kampanju za ponovno preuzimanje Bijele kuće 2024. godine, uložit će žalbu, rekao je njegov glasnogovornik Steven Cheung. Trump neće morati da plati sve dok je slučaj u žalbenom postupku.

Carroll, 79, svjedočila je tokom građanskog suđenja da ju je Trump (76) silovao u svlačionici robne kuće Bergdorf Goodman na Menhetnu 1995. ili 1996. godine, a zatim je naškodio njenoj reputaciji tako što je u objavi iz oktobra 2022. na svojoj platformi Truth Social napisao da je tvrdnje su bile "prevara" i "laž".

Kerol se držala za ruke sa svojim advokatima dok se čitala presuda.

Izašla je iz zgrade suda sa svojim advokatom Robertom Kaplan, nasmijana i sa sunčanim naočalama, i ušla u automobil bez razgovora s novinarima.

Devetočlana porota saveznog suda na Menhetnu dodijelila je 5 miliona dolara na ime kompenzacije i kaznene štete. Iako je nalaz o seksualnom zlostavljanju bio dovoljan da se utvrdi njegova odgovornost za zlostavljanje, porota nije utvrdila da ju je Trump silovao.

Porota je vijećala nešto manje od tri sata prije nego što je odbacila Trumpovo poricanje da je napao Kerol. Da bi ga proglasila odgovornim, porota od šest muškaraca i tri žene morala je da donese jednoglasnu presudu.

Trump je bio odsutan tokom suđenja koje je počelo 25. aprila. U objavi na svojoj platformi Truth Social, Trump je presudu nazvao "sramotom" i rekao: "Apsolutno nemam pojma ko je ova žena".

Predsjednik od 2017. do 2021., Trump je prednjači u anketama za republikansku predsjedničku nominaciju i pokazao je nevjerovatnu sposobnost da prebrodi kontroverze koje bi mogle potopiti druge političare.

Čini se malo vjerojatnim u polariziranoj političkoj klimi u Americi da će građanska presuda imati utjecaja na Trumpove ključne pristalice, koji njegove pravne probleme vide kao dio zajedničkih napora protivnika da ga potkopaju.

"Ljudi koji su protiv Trampa će ostati takvi, ključni pro-Trampovski glasači se neće promijeniti, a oni ambivalentni jednostavno ne mislim da će biti dirnuti ovakvim stvarima", rekao je Charlie Gerow, republikanski strateg u Pennsylvaniji.

Svaki negativan uticaj će vjerovatno biti mali i ograničen na žene iz predgrađa i umjerene republikance, rekao je on.

Porotnici su imali zadatak da odluče da li je Trump silovao, seksualno zlostavljao ili nasilno dodirivao Carroll, od čega bi bilo koji od njih zadovoljio njen zahtjev za obeštećenje. Zasebno su upitani da li je Tramp kleveto Kerol.

Budući da je ovo bio građanski slučaj, Trump se ne suočava s krivičnim posljedicama i, kao takav, nikada nije prijetio zatvorskom kaznom.

Trumpov pravni tim odlučio je da ne iznosi odbranu, kockajući se da će porotnici otkriti da Carroll nije uspjela iznijeti uvjerljiv argument.

Tramp je rekao da je Kerol, bivša kolumnistica magazina Elle i registrovana demokrata, izmislila optužbe kako bi pokušala da poveća prodaju svojih memoara iz 2019. i da ga politički povrijedi.

Budući da je slučaj bio na građanskom sudu, od Carroll se zahtijevalo da svoju tvrdnju o silovanju utvrdi "pretežnim brojem dokaza" - što znači vjerovatnije nego ne - umjesto višim standardom koji se koristi u krivičnim predmetima "dokaza van razumne sumnje". Carroll je morala pokazati "jasne i uvjerljive dokaze" da dokaže svoju tvrdnju o kleveti.

Na suđenju su ispitane dvije žene koje su rekle da ih je Trump seksualno napao prije nekoliko decenija.

Bivša reporterka magazina People Natasha Stoynoff rekla je porotnicima da ju je Trump satjerao u ćošak u svom klubu Mar-a-Lago na Floridi 2005. i nasilno ju je ljubio "nekoliko minuta" dok batler nije prekinuo navodni napad. Druga žena, Jessica Leeds, svjedočila je da ju je Trump poljubio, pipnuo i zavukao joj ruku pod suknju tokom ljeta 1979. godine.

Porotnici su takođe čuli odlomke iz video snimka "Access Hollywood" iz 2005. u kojem Tramp kaže da mu žene dozvoljavaju da ih "uhvati ... ".

"Istorijski gledano, to je istina, sa zvijezdama... ako pogledate posljednjih milion godina", rekao je Trump u snimku iz oktobra 2022. koji je prikazan na sudu. On je više puta negirao navode o seksualnom zlostavljanju.

Kaplan, Kerolin advokat, rekao je porotnicima tokom završnih reči u ponedeljak da je snimak iz 2005. dokaz da je Tramp napao Kerol i druge žene.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG