Linkovi

Trump: Kina želi da se obnove razgovori o trgovini


President Donald Trump participates in a G-7 Working Session on the Global Economy, Foreign Policy, and Security Affairs at the G-7 summit in Biarritz, France August 25, 2019.
President Donald Trump participates in a G-7 Working Session on the Global Economy, Foreign Policy, and Security Affairs at the G-7 summit in Biarritz, France August 25, 2019.

Predsjednik SAD Donald Trump rekao je u ponedjeljak da je Kina zatražila da se nastave pregovori o trgovini, što je potez koji je uslijedio nakon što su dvije zemlje proglasile posljednju rundu uvođenja recipročnih tarifa.

Govoreći na sastanku lidera G-7 u Francuskoj, Trump je rekao novinarima da je Kina pozvala trgovinske predstavnike SAD "i rekla - hajdemo nazad za sto".

On je zainteresovanost da se razgovori nastave nazvao "vrlo pozitivnim razvojem za svijet".

"Oni žele da obave nešto. Sada, možda se to neće ostvariti, ali ovo je prvi put da ih vidim da zaista žele da postignu sporazum i mislim da je to pozitivan potez.

"Trump je odbio da komentariše da li je direktno bio u kontaktu sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, ali Xija je više puta pohvalio nazivajući ga "velikim liderom".

Njegove opaske usledile su nakon što je glavni kineski pregovarač, zamjenik premijera Liu He, rekao da je Kina zainteresovana da pregovara sa Sjedinjenim Državama o okončanju trgovinske borbe koja je u toku i da se Kina protivi "eskalaciji trgovinskog rata".

Ovakav razvoj događaja malo je, međutim, uticao na smirivanje ublažavanje situacije na berzama u Japanu, Kini i Hong Kongu, na kojima je zabilježen pad u ponedjeljak.

Rat tarifama između SAD i Kine pogađao je svjetske berze nedjeljama.

Prošle nedjelje, prije nego što se zaputio u Franusku na sastanak sa liderima nekih od najjačih svjetskih ekonomija, Trump je uveo tarife na 500 milijardi dolara vrijednu kinesku robu koja se uvozi u Sjedinjene Države, nakon što je Kina saopštila da će podići tarife na 75 milijardi dolara vredan američki izvoz.

XS
SM
MD
LG