Linkovi

Trump najavio nove carine na kinesku robu, Kina obećala 'mjere odmazde'


Kineske vlasti obećale su danas da će uvesti "neophodne mjere odmazde" ukoliko američki predsjednik Donald Trump uvede, kako je najavio, nove carinske namete na sve uvezene kineske proizvode.

SAD su "ozbiljno prekršile" primirje koje su u junu zaključili Trump i kineski predsjednik Si Đinping u Osaki na marginama samita Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju (G20), saopštilo je kinesko Ministarstvo trgovine.

Trump je jučer saopštio da će SAD od 1. septembra uvesti novu taksu.

"Ukoliko američke mjere stupe na snagu, Kina će morati da preduzme neophodne protivmjere kako bi odlučno odbranila svoje temeljne interese", navelo je kinesko ministarstvo.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u četvrtak da će uvesti dodatnu tarifu od 10% na kineski uvoz vrijedan 300 milijardi dolara, počevši od 1. septembra.

"Trgovinski pregovori se nastavljaju, a tokom pregovora Sjedinjene Države će, 1. septembra, započeti stavljajući malu dodatnu tarifu od 10 posto na preostalih 300 milijardi dolara robe i proizvoda koji iz Kine dolaze u našu zemlju. To ne uključuje 250 milijardi dolara na kojima već postoji tarifa od 25 posto", napisao je Trump na Twitteru.

U nizu tvitova, Trump je također okrivio Kinu za nepoštivanje obećanja o kupnji više američkih poljoprivrednih proizvoda i osobno je kritizirao kineskog predsjednika Xi Jinpinga zbog toga što nije učinio više na zaustavljanju prodaje sintetičkog opioidnog fentanila.

Američki i kineski pregovarači završili su u srijedu dvodnevni razgovor u Šangaju s malim naznakama napretka, iako su obje zemlje pregovore opisale kao konstruktivne. Druga runda sastanaka između pregovarača predviđena je za septembar.

Sjedinjene Države i Kina nalaze se u trgovinskom ratu od prošle godine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG