Linkovi

SAD želi obnoviti pakt o sigurnosti pacifičkih otoka kako bi osujetio Kinu


Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je da su započeli pregovori s tri otočne države Tihog oceana kako bi se obnovio sporazum o nacionalnoj sigurnosti koji će pomoći Washingtonu u borbi protiv rastućeg kineskog utjecaja u regiji, prenosi Reuters.

Prema uvjetima sporazuma, poznatom kao Sporazum o slobodnom udruživanju, američka vojska ima ekskluzivni pristup zračnom prostoru i teritorijalnim vodama saveznih država Mikronezije, Maršalovih otoka i Palaua. U zamjenu za to mali otoci dobivaju financijsku pomoć.

"Danas sam ovdje kako bih potvrdio da će vam Sjedinjene Države pomoći da zaštitite svoj suverenitet, svoju sigurnost, vaše pravo da živite u slobodi i miru", rekao je Pompeo novinarima u državi Pohnpei, jednoj od četiri članice Savezne Države Mikronezije.

"Zadovoljstvo mi je što mogu objaviti da su Sjedinjene Države započele pregovore o produženju naših sporazuma... oni održavaju demokratiju usprkos kineskim naporima za preuređenje Tihog oceana", istakao je Pompeo.

Pompeo, prvi američki državni tajnik koji je posjetio Mikroneziju, razgovarao je nakon susreta sa čelnicima Mikronezije, Maršalovih otoka i Palaua.

Tri male pacifičke nacije stekle su veći strateški značaj posljednjih godina zahvaljujući slabljenju Kine u toj regiji. Tijekom posjeta Sydneyu u nedjelju, američki ministar obrane Mark Esper opisao je postupke Kine kao "agresivne" i "destabilizirajuće".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG