Linkovi

Trump: Khashoggi "izgleda" mrtav


Predsjednik Donald Trump razgovara sa novinarima o nestanku novinara Jamala Khashoggija pred put u Montanu u bazi Andrews 18. oktobra 2018.
Predsjednik Donald Trump razgovara sa novinarima o nestanku novinara Jamala Khashoggija pred put u Montanu u bazi Andrews 18. oktobra 2018.

Na pitanje novinara da li je saudijski novinar Jamal Khashoggi mrtav, američki predsjednik Donald Trump odgovorio je da "svakako izgleda da je to slučaj" i da je "to veoma tužno."

Biće "veoma teških posljedica" ako su ga Saudijci ubili, obećao je Trump koji je sa novinarima razgovarao prije nego što se ukrcao u predsjednički avion Air Force One u vojnoj bazi Andrews.

Trumpova administracija je spremna da Saudijskoj Arabiji da još malo vremena da okonča svoju istragu o turskim tvrdnjama da su agenti kraljevstva ubili Khashoggija u konzulatu Rijada u Istanbulu.

Američki državni sekretar Mike Pompeo je, po nalogu predsjednika Trumpa, protekla dva dana bio u Rijadu i Ankari, sastao se sa saudijskim kraljem i prijstolonasljednikom i turskim predsjednikom i poslije tih susreta nije bilo jasnije šta se dogodilo Jamalu Khashoggiju​.

Državni sekretar SAD Mike Pompeo razgovara sa saudijskim princom prijestolonasljednikom.
Državni sekretar SAD Mike Pompeo razgovara sa saudijskim princom prijestolonasljednikom.

​U javnosti raste pritisak na predsjednika Trumpa da učini nešto povodom nestanka saudijskog novinara, jer je Jamal Khashoggi​ radio za američki Washington Post i imao je boravišnu dozvolu u SAD, iako nije bio državljanin.

Pojedini republikanski senatori pozivaju i na primjenu akta Magnicki – po kojem Amerika može da uvede sankcije zemlji koja krši ljudska prava. Predsjednik nije odgovorio konkretno na taj prijedlog, ali kao kontraargument često navodi ekonomske veze Saudijske Arabije i Amerike i ugovore koji su vrijedni stotine milijardi dolara.

Pošto je izvijestio predsjednika Trumpa, Mike Pompeo je ukratko ponovio poznate stvari: da Turska i Saudijska Arabija sprovde istrage o nestanku Jamala Khashoggija, da ga je saudijski kralj lično uvjerio da će istraga biti sveobuhvatna i transparentna i da Bijela kuća, za sada, nema nikakav plan.

Rekao sam jutros predsjedniku Trumpu da ćemo im dati još nekoliko dana da završe istragu i dođu do nekih rezultata, kako bismo i mi mogli da vidimo zaključke i odlučimo da li i kako SAD treba da reaguju u slučaju Jamala Khashoggi​ja. Takođe, važno je da znamo da sa Saudijskom Arabijom imamo veoma duge strateške veze, od 1932. Oni su važan saveznik i strateški partner Sjedinjenih država i to moramo da imamo u vidu”.

Saudijski novinar Jamal Khashoggi na pres konferenciji u Bahreinu, 1. februara 2015.
Saudijski novinar Jamal Khashoggi na pres konferenciji u Bahreinu, 1. februara 2015.

​To već danima ističe i predsjednik. Donald Trump je rekao i da želi da sazna šta se dogodilo Jamalu Khashoggiju i da ne štiti Saudijsku Arabiju ali i više puta ponovio kako je Saudijska Arabija važan američki partner.

“Saudijska Arabija je naš saveznik i veliki kupac, ne samo vojne opreme nego i drugih stvari. Obavezali su se da će kupiti raznu robu u vrijednosti od 450 milijardi i oružje u vrijednosti od 110 milijardi dolara”.

Saudijci su ispunili još jedno obećanje: baš kad je Mike Pompeo sletio u Rijad Amerikancima su uplatili 100 miliona dolara za pomoć u stabilizaciji situacije u Siriji. State Department saopštava da je trenutak isplate – slučajnost.

Ulaz u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu.
Ulaz u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu.

U međuvremenu, istražitelji na terenu u Istanbulu nastavljaju pretragu konzulata Saudijske Arabije i rezidencije konzula koja se nalazi u blizini. Jamal Khashoggi je u konzulat ušao prije 16 dana i od tada ga više niko nije video. Turski mediji prenose sadržaje navodnih audio snimaka koji dokazuju da je ubijen. To tvrdi i jedan od njegovih bliskih prijatelja: kaže da audio snimak otkriva da je Jamalu Khashoggiju u konzulatu dat dokument koji je trebalo da potpiše, a da je ubijen pošto je to odbio. Prenosi i šta su mu rekli turski zvaničnici.

“Rekli su mi da je Jamal Khashoggi​ ubijen na varvarski način i da se to čuje na audio snimku”, izjavio je Turan Kislakci​, prijatelj Jamalov prijatelj.

Turski mediji objavljuju fotografije 15 Saudijaca koji su navodno učestvovali u Khashoggijevom ubistvu, od kojih su pojedini u bliskoj vezi sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammadom bin Salmanom. New York Times prenosi da je među osumnjičenim Saudijcima bio i jedan patolog.

A Washington Post je objavio posljednju kolumnu Jamala Khashoggija uz napomenu da su čekali sa objavljivanjem jer nisu željeli da prihvate da je to njegov posljednji tekst. U kolumni Khashoggi konstatuje nepostojanje slobode govora u arapskom svijetu i piše da se “Arapi bore sa sopstvenom gvozdenom zavjesom – ali ne onom nametnutom spolja, već onom koju su stvorili domaći faktori u borbi za moć”.

Slučaj nestanka i mogućeg ubistva Jamala Khashoggija odrazio se i na ekonomski forum u Saudijskoj Arabiji poznat kao “pustinjski Davos”. Naime, učešće na forumu su zbog Jamal Khashoggija već otkazali direktori mnogih evropskih i američkih kompanija, a isto je danas odlučio i američki sekretar za finansije Steven Mnuchin.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG