Linkovi

U audio-snimku Trump raspravljao o "strogo povjerljivom" dokumentu


Donald Trump
Donald Trump

Audio snimak do kog su došli mediji otkrio je kako američki predsjednik Donald Trump govori o tajnim dokumentima o planu za napad na Iran, tokom razgovora sa piscem koji ga je intervjuisao, nakon što je napustio funkciju 2021. godine.

To je u suprotnosti sa njegovim kasnijim tvrdnjama da nije posjedovao takve dokumente, već samo isječke iz novina.

Snimak je nastao u julu 2021. godine, u Bedminsteru uNew Jerseyjuj, gdje su Trumpa intervjuisali ljudi koji su radili na memoarima njegovog bivšeg šefa kabineta Marka Meadowsa i jedan je od ključnih dokaza u optužnici protiv Trumpa.

Federalni tužioci su citirali dijelove tog razgovora u optužnici u kojoj je Trump optužen da je nezakonito zadržao povjerljiva vladina dokumenta, a zatim se urotio da ometa federalnu istragu.

CNN, Washington Post i New York su objavili su audio snimak u kojem se Trump poziva na izvještaje da se predsjednik Združenog generalštaba, general Mark Millley, plašio da bi Trump proizveo sukob sa Iranom nakon poraza na predsjedničkim izborima 2020. godine.

"Sa Milleyjem, dajte da vidim to, pokazaću vam primjer", kaže Trump na snimku, koji uključuje i zvuk mješanja papira. "Rekao je da želim da napadnem Iran. Zar nije nevjerovatno? Imam veliku gomilu papira; ova stvar se upravo pojavila. Vidi, ovo je bio on, ovo su mi predstavili. Ovo nije zvanično, ali su mi ovo predstavili. Ovo je bio on. Ovo su bili Sekretarijat odbrane i on".

"Ovo potpuno donosi pobjedu mom slučaju?", kaže Trump. "Osim što je to, kao, veoma povjerljivo, tajna. Ovo je tajna informacija."

Trump kasnije kaže: "Vidiš, kao predsjednik sam mogao da skinem tajnost, sada ne mogu".

Bivši predsjednik je ranije govorio da ima "trajni nalog" da skine tajnost sa svih dokumenata koji su iz Ovalne kancelarije odneti u rezidenciju Bijele kuće. On se izjasnio da nije kriv pred sudom u junu.

U ponedjeljak naveče, na svojoj društvenoj mreži je napisao da je objavljeni snimak "zapravo iznuda, više nego ono što bi oni željeli da vjerujete", dok je njegov portparol na CNN-u ponovio da Trump nije učinio ništa pogrešno.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG