Linkovi

Trump brani odluku o povlačenju vojske iz Sirije


Američki predsednik Donald Trump danas je stao u odbranu odluke o povlačenju vojske SAD iz Sirije, navodeći da se vojnim angažovanjem u toj zemlji ne dobija ništa osim trošenja novca i života.

"Da li SAD žele da budu Policajac na Bliskom istoku, ne dobijajući NIŠTA osim trošenja dragocjenih života i hiljada milijardi dolara na zaštitu drugih koji u većini slučajeva glavnom ne cijene to što radimo", naveo je Trump na Twitteru.

Američki zvaničnici najavili su da će Tramp povući svih 2.000 vojnika SAD iz Sirije, pošto je proglasio pobjedu nad "Islamskom državom".

Trump je na Twtteru naveo da povlačenje iz Sirije nije iznenađenje, pošto se za to godinama zalagao.

"Rusija, Iran, Sirija i drugi su lokalni neprijatelji ISIS-a", naveo je Trump i dodao da je vrijeme za "povratak kući i obnovu".

Odluka o povlačenju iz Sirije, međutim, protivriječi procjenama američkih stručnjaka i izazvala je nezadovoljstvo i političara u Trumpovoj Republikanskoj partiji, prenosi AP.

Njemačka je zbog te odluke izrazila zabrinutost, dok je ruski predsjednik Vladimir Putin pozdravio Trumpov potez.

Ministar spoljnih poslova Hajko Mas u saopštenju je naveo da je "iznenadna promjena kursa američke strane" iznenađenje ne samo za Njemačku.

"Postoji opasnost da bi posljedice te odluke mogle ugroziti borbu protiv Islamske države i dovesti u opasnost ostvareni uspjeh", naveo je Mas.

Ruski predsjednik je na godišnjoj konferenciji za novinare naveo da je prisustvo SAD u Siriji nelegitimno pošto to nije odobrio ni Savjet bezbjednosti UN ni vlada sirijskog predsjednika Bašara Al Asada.

"Ako su SAD odlučile da povuku svoj kontigent, to je ispravna stvar", naveo je Putin.

XS
SM
MD
LG