Linkovi

SAD istražuju napad u Siriji zbog tvrdnji da su ubijeni civili


Vojska SAD istražuje vazdušni napad koji je izvela u istočnoj sirijskoj provinciji Deir el Sur, nakon što su organizacije za zaštitu ljudskih prava saopštile da je u tom napadu ubijeno najmanje 28 civila.

"Izveli smo napade u oblasti istočno od Deir el Zur", rekao je za Glas Amerike u petak armijski general Josh Jaquesk, portparol Centralne komande SAD.

Dodao je da će tim istražiti napad, pošto je izveden uz navodne civilne žrtve kako bi se utvrdilo da li su te optužbe kredibilne.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, stacionirana u Britaniji, saopštila je da je u napadu u četvrtak pogođena fabrika leda u blizini iračke granice, u oblasti koja je pod kontrolom grupe Islamska država.

Kaže se da je u napadu ubijeno najmanje 54 ljidi, uključujući i borce Islamske države, i 28 civila. Većina civila bili su Iračani, tvrdi Opservatorija.

Posmatrači ljudskih prava kažu da nije bilo odmah jasno da li su avioni stigli iz Iraka, ili pripadaju koaliciji koju predvode SAD i koja se bori protiv Islamske države.

Sirijska vladina novinska agencija SANA optužila je koaliciju koju predvode SAD za vazdušni udar, ustvrdivši da je 30 ljudi ubijeno u napadu i da su mnogi drugi ranjeni.

Koalicija je izvodila napade na oblasti koje su pod kontrolom Islamske države u Siriji u prošlosti i podržavala je borce koje su predvodili Kurdi u borbi protiv ekstremističke grupe. Irački vojni avioni takođe su nedavno izvodili napade u istočnoj Siriji.

U međuvremenu, Vojska SAD kaže da je lokalni sirijski partner, Maghavir al Tovra zarobio 11 boraca Islamske države koji su ušli u 55 kilometara dugu zonu deeskalacije u južnoj Siriji.

Grupa MaT zarobila je borce u četvrtak, tri dana nakon što je ista grupa zarobila devet boraca Islamske države u istoj oblasti.

"Pokreti Daeša u jugozapadnoj Siriju se nastavljaju. Naši partneri će izolovati i ometati te snage, kako bismo obezbedili poraz Daeša u regionu", rekao je general-major James Jarrard, glavnokomandujući snaga suprotstavljenih Islamskoj državi u Siriji i Iraku, koristeći arapski akrinom za tu terorističku grupu.

Takozvana zona deeskalacije u južnoj Siriji uspostavljena je prije više mjeseci unutar radijusa od 55 kilometara od al Tanf garnizona, gdje koalicione snage treniraju borce koji se bore protiv Islamske države.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG