Linkovi

Sirijci srušili ruski avion


Arhiva - Pripadnici snaga ruskog ratnog vazduhoplovstva stoje pored ruskih vojnih aviona u bazi Hmejmim, Sirija, 22. goktobra 2015.
Arhiva - Pripadnici snaga ruskog ratnog vazduhoplovstva stoje pored ruskih vojnih aviona u bazi Hmejmim, Sirija, 22. goktobra 2015.

Rusija je u utorak optužila Izrael za neprijateljsku provokaciju i zaprijetila odmazdom nakon što je Moskva okrivila Izrael za indirektno izazivanje obaranja ruskog vojnog aviona u blizini sirijske obale Sredozemnog mora.

Rusko ministarstvo odbrane, u izjavi koju prenose ruske novinske agencije, tvrdi da je izviđački avion IL-20 oboren protivavionskom "prijateljskom" vatrom snaga ruske saveznice, Sirije.

Ali, ministrstvo kaže da smatra Izrael odgovornim za to pošto su, u vrijeme incidenta, izraelski avioni izvodili napad na sirijske ciljeve, a da je Moskvi dato upozorenje samo jedan minut prije napada, što je bilo nedovoljno vremena da se ruski avion povuče na bezbjednu lokaciju.

Ministarstvo odbrane kaže da je 15 ljudi ubijeno kada je ruski avion pao prilikom slijetanja u bazu Hmejmim u zapadnoj Siriji, koju kontrolišu ruske snage.

"Kao rezultat neodgovorne akcije izraelske vojske, 15 ruskih vojnika je poginulo. To apsolutno nije u skladu sa duhom rusko-izraelskih odnosa", citirala je agencija Interfaks portparola ruskog ministarstva odbrane, Igora Konašenkova.

"Zadržavamo pravo da preduzmemo proporcionalne mjere kao odgovor", citirane su riječi Konašenkova.

Arhiva - Izraelski F-16
Arhiva - Izraelski F-16

Konašenkov je opisao izraelsku vojnu akciju kao neprijateljsku i kao akt provokacije, prenosi Interfaks.

Ranije, rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je avion turbo-propeleraš nestao sa radara iznad Sirije u isto vrijeme kada su izraelske i francske snage izvodile napad na ciljeve u Siriji.

Zvaničnik SAD rekao je da Washington vjeruje da je avion nenamjerno oborila protivvazdušna artiljerija kojom su upravljale sirijske vladine snage.

Negdje u isto vrijeme kada je avion nestao, sirijski primorski grad Latakia našao se pod napadom "neprijateljskih raketa", na šta su raketne odbrambene baterije odgovorile, javili su sirijski državni mediji.

Francuska je negirala bilo kakvu umiješanost u nestanak aviona. Izraelska vojska, kontaktirana prije nego što je Rusija optužila Izrael, odbila je da da komentar.

XS
SM
MD
LG