Linkovi

Dan pred izbore: Trump i Biden još jednom u neopredjeljenim državama


Navijači Univerziteta Brigam Jang drže kartonske fotografije demokratskog predsjedničkog kandidata Joea Bidena i predsjednika Donalda Trumpa prije utakmicu koledž fudbala između BYU i Zapadnog Kentuckyja, 31. oktobra 2020.
Navijači Univerziteta Brigam Jang drže kartonske fotografije demokratskog predsjedničkog kandidata Joea Bidena i predsjednika Donalda Trumpa prije utakmicu koledž fudbala između BYU i Zapadnog Kentuckyja, 31. oktobra 2020.

Još jedan dan ostao je do američkih predsjedničkih izbora, a u finišu kampanje aktuelni predsjednik Donald Trump održaće miting u četiri države, dok se demokrata Joe Biden fokusirao na neopredjeljenu Pennsylvaniju i Ohio.

Trump, koji želi drugi mandat, u ponedjeljak će održati mitinge u Sjevernoj Karolini, Pennsylvaniji, Wisconsinu i dva u Michiganu. U tim država je pobijedio Hillary Clinton 2016. sa malom razlikom, a ankete sada pokazuju da postoji rizik da ih Biden dobije.

Biden i njegova kandidatkinja za potpredsjednicu Kamala Harris provešće veći dio dana u Pennsylvaniji i održaće mitinge u četiri okruga koja su procijenili da su važna za izbor.

Biden će održati miting pred članovima sindikata i afroameričke zajednice u Pittsburghu, a uveče će mu se na mitingu pridružiti i pjevačica Lady Gaga.

Predsjednik Trump je na Twitteru napisao da je Gaga među umjetnicima koji se protive vađenju nafte iz škriljaca, što je industrija u kojoj rade mnogi u Pennsylvaniji, te da dolazak Gage dokazuje da će Biden to zabraniti, što će povećati cijenu energenata.

Biden će poslije Pennsylvaniji otići u Ohio, državu u kojoj je prema istraživanjima blizu Trumpa, koji je pobijedio 2016.

Demokrata je svoju kampanju bazirao maltene samo na one države u kojima je Trump pobijedio 2016. i kritikovao predsjednika zbog toga kako je upravljao pandemijom i pitanjem rasne nejednakosti.

Trump je intenzivnu kampanju u finišu počeo u nedjelju okrugu Macomb

u Michiganu, državi na srednjem zapadu koju je, 2016. godine, neočekivano osvojio sa manje od 11.000 glasova razlike u odnosu na demokratu Hillary Clinton, i zatim pobijedio u trci za Bijelu kuću.

Iz Michigana, Trump je komentarisao mjere zatvaranja u Evropi, koje je nazvao "drakonskim" i ponovio svoje obećanje da će nastaviti da drži ekonomiju otvorenom.

U Philadelphiji u nedjelju, Biden je osudio odgovor administracije na virus, poručujući "on je virus", pri čemu je mislio na Trumpa.

Predsjednik Donald Trump pozdravlja svoje pristalice na mitingu na regionalnom aerodromu u mjestu Dubuque u Iowi 1. novembra 2020.
Predsjednik Donald Trump pozdravlja svoje pristalice na mitingu na regionalnom aerodromu u mjestu Dubuque u Iowi 1. novembra 2020.

Biden je kasnije komentarisao izvještaj Axiosa da je predsjednik svojim saradnicima rekao da će proglasiti pobjedu u izbornoj noći čak i ako ishod u Elektroskom koledžu ne bude jasan.

"Predsjednik neće pokrasti ove izbore" poručio je demokratski kandidat.

Trump je novinarima rekao da izvještaj Axiosa nije tačan, prenosi agencija Reuters, ali je rekao da je "užasna stvar" da se glasovi broje poslije izbora u utorak.

Prema najnovijim anketama, Biden i dalje ima prednost nad Trumpom u Michiganu i Wisconsinu, i u manjoj mjeri u Pennsylvaniji, tri tradicionalno demokratske države koje je Trump osvojio tijesnom većinom glasova prije četiri godine, ali se Biden nada da će vratiti Demokratskoj partiji ove godine.

Značaj te tri države proističe iz činjenice da, ukoliko Biden pobijedi u sve tri, kao i svim preostalim državama u kojima je Clinton pobijedila 2016 godine - osvaja Bijelu kuću. Ankete trenutno pokazuju da Bijden vodi u svim državama koje je osvojila Clinton, što znači da Trump ima teži put da osvoji drugi mandat.

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden govori na mitingu ispred baptističke crkve Sharon 1. novembra 2020.
Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden govori na mitingu ispred baptističke crkve Sharon 1. novembra 2020.

I Biden i Trump su često posjećivali sve tri države. Trump je u subotu održao četiri mitinga u Pennsylvaniji a Biden drži dva skupa u Philadelphiji, najvećem gradu Pennsylvanije, u nedelju, koji većinski obično glasa za demokrate. Trampova snaga u Pennsylvaniji više je koncentrisana na konzervativnija, ruralna područja i manje gradove.

Poslije svoje stanice u Michiganu, Trump obilazi još četiri ključne države - poljoprivrednu državu Iowu, gdje prema novim anketama vodi ispred Bidena, kao i Sjevernu Karolinu, Georgiju i Floridu - još tri države koje je predsjednik osvojio 2016. i koje će imati ključnu ulogu u ukupnom nacionalnom ishodu na izborima u utorak.

"Imali smo veliku pobjedu ovde prije četiri godine", rekao je Trump svojim pristalicama u mjestu Dubuque u Iowi u nedjelju.

Prema nacionalnim anketama, Biden vodi sa oko 8 procenata ispred Trumpa, koji bi mogao da postane tek treći američki predsjednik u protekle četiri decenije koji nije uspio da osvoji drugi mandat.

Američke izbore, međutim, ne odlučuju direktni glasovi nego indirektna forma demokratije - Elektorski koledž koji ima 538 članova. Svakom kandidatu potrebna je većina od 270 glasova. U svim američkim državama osim dvije, pobjednik u državi osvaja sve glasove elektora te države, a najnaseljenije države imaju najviše elektora.

Bidenova prednost na nacionalnom nivou donekle potiče iz velike prednosti koje ima u dvije najnaseljenije države koje će skoro sigurno osvojiti - Kaliforniju i New Yorku, dok će Trump skoro sigurno osvojiti niz manjih republikanskih država u poljoprivrednom i ruralnom središtu zemlje.

Međutim, nova anketa koju su sproveli NBC News i Wall Street Journal pokazuje da Bijden vodi ispred Trumpa u 11 od 12 presudnih država, u prosjeku sa 51% prema 45% glasova - a to su Arizona, Florida, Georgia, Iowa, Maine, Michigan, Minneosta, Sjeverna Karolina, New Hampshire, Nevada, Pennsylvania i Wisconsin.

Prema websiteu fivethirtyeight.com, koji kompilira rezultate anketea, Biden vodi ispred Trumpa u 11 tih država, sa izuzetkom Iowe, ali je u nekima od njih Bidenova prednost veoma uska.

Više od 93 miliona ljudi već je glasalo na izborima, što je oko dvije trećine ukupnih glasača 2016. kada je na izbore izašlo 138, 8 mililona ljudi, prema podacima Američkog izbornog projekta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG