Linkovi

Trump kaže da ne želi učestvovati u virtuelnoj debati sa Bidenom


Predsjednik Donald Trump i demokratski predsjednički kandidat Joe Biden (Foto: AP/Patrick Semansky)
Predsjednik Donald Trump i demokratski predsjednički kandidat Joe Biden (Foto: AP/Patrick Semansky)

Predsjednik Donald Trump poručio je da naredne nedjelje neće učestvovati u debati sa demokratskim predsjedničkim kandidatom Joe Bidenom pošto su organizatori najavili da će TV duel biti virtuelan, zato što se predsjednk zarazio COVID-19.

"To za nas nije prihvatljivo", rekao je Trump u telefonskom intervjuu za kablovsku mrežu Fox Business i dodao da smatra da bi virtuelni format omogućio moderatoru da ga prekida.

Naglasio je da ne bi učestvovao u debati da je zarazan, ali da smatra da se sada dovoljno dobro osjeća da drži mitinge.

Zbog Trumpovog protivljenja održavanje debate dovedeno je u pitanje, čak i nakon što je Bidenov izborni štab najavio da će on učestvovati.

“Potpredsjednik Biden se raduje direktnom obraćanju američkom narodu", navela je u saopštenju zamjenica šefa izbornog štaba Kate Bedingfield​.

Komisija za predsjedničke debate saopštila je da je potrebno da se "zaštite zdravlje i bezbjednost" svih učesnika druge predsjedničke debate. Kandidati će "učestovati iz udaljenih lokacija, dok će drugi učesnici i moderator biti u Miamiju", navedeno je u saopštenju, nedjelju prije nego što je Biden i Trump trebalo da suoče stavove u tom gradu.

Trump je testiran pozitivno na koronavirus prije nedjelju dana, ali je u utorak tweetovao da se raduje debati sa Bidenom u Miamiju.

"To će biti sjajno", tweetovao je predsjednik.

Međutim, Biden je rekao da "ne bi trebalo da bude debate", dok god je predsjednik pozitivan na COVID. Demokratski kandidat je novinarima rekao da se "raduje debati sa Trumpom", ali da "moraju da se poštuju veoma stroge smjernice".

Trump se razbolio prošlog četvrtka, samo 48 sati nakon prve debate sa Bidenom. Kandidati su bili na fizičkoj distanci, ali je Trumpov pozitivan test izazvao zabrinutost u pogledu zdravstvenog stanja bivšeg potpredsjednika SAD, koji je testiran više puta na koronavirus prije nego što je nastavio kampanju.

Trump je i dalje bio zarazan kada je u ponedjeljak pušten iz vojno-medicinskog centra Walter Reed. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), oboljeli od koronavirusa sa blagim i umjerenim simptomima mogu da budu zarazni - i trebalo bi da se izoluju - najmanje 10 dana.

To ne bi bila prva debata u kojoj kandidati nisu u istoj prostoriji - 1960. godine, u trećoj predsjedničkoj debati, Richard Nixon i JohnF. Kennedy su bili na suprotnim obalama.

Prva debata između Trumpa i Bidena bila je haotična, a predsjednik je često prekidao svog rivala i moderatora. Zbog toga su pojedini zatražili da se moderatoru da opcija da isključi mikrofon kandidata tokom narednih TV duela. Još nije poznato šta predviđa virtuelni format debate.

XS
SM
MD
LG