Linkovi

COVID-19 u centru pažnje debate Pencea i Harris


Demokratska kandidatkinja za potpredsjednicu senatorica Kamala Harris i potpredjsednik SAD Mike Pence tokom debate na Univerrzitetu Utah u Salt Lake Cityju (Foto: Reuters)
Demokratska kandidatkinja za potpredsjednicu senatorica Kamala Harris i potpredjsednik SAD Mike Pence tokom debate na Univerrzitetu Utah u Salt Lake Cityju (Foto: Reuters)

Potpredsjednik Mike Pence branio je način na koji se Trumpova adminstracija suočila sa pandemijom COVID-19 u kojoj je stradalo više od 210 hiljada Amerikanaca, dok ga je demokratska kandidatkinja za potpredsjednicu Kamala Harris osudila kao "najveći neuspjeh bilo koje američke administracije ikada", tokom uglavnom civilizovane debate, u kojoj je dominantna tema bila koronavirus.  

Dok se predsjednik SAD Donald Trump oporavlja od virusa u Washingtonu, Kamala Harris je naglasila da ne bi uzela vakcinu ukoliko bi je reklamirao republikanski predsjednik, bez podrške zdravstvenih profesionalaca.

Pence, koji rukovodi predsjednikovom radnom grupom za koronavirus, priznao je da je "naša zemlja prošla kroz veoma izazovan period ove godine".

Međutim, dodao je i da "želi da američki narod zna, da je od prvog dana, predsjednik Trump zdravlje Amerikanaca stavio na prvo mjesto".

Pence je obećao milione doza tretmana, koji još nije objavljen, prije kraja godine.

On je takođe osudio sumnje Kamale Harris povodom činjenice da se predsjednik Trump hvali vakcinom: "Senatorko, molim vas da prestanete da se igrate politike sa ljudskim životima."

Bilo je žustrih razmjena na samom početku, ali sve u svemu, učesnici debate pokazali su mnogo više poštovanja, nego što je to bio slučaj prošle nedjelje tokom prve predsjedničke debate. I dok je Trump tada bio agresor, upadao u riječ i skoro vikao, Pence je pokazao veću disciplinu.

Kandidati su se suočili u auditorijumu, u kojem je svaki gost, koji je odbio da nosi masku na licu, bio zamoljen da napusti salu, što je prilično izuzetna situacija za jedinu potpredsjedničku debatu u okviru kampanje za izbore 2020.

Debata u udarnom terminu bila je na kraju krajeva prilika za glasače da odluče da li su Pence ili Harris spremni da preuzmu dužnosti predsjednika prije isteka sljedećeg mandata. To pitanje, iako djeluje tako, nije ni blizu teoretsko, s obzirom da se 74-godišnji predsjednik SAD Donald Trump trenutno oporavlja od koronavirusa, a 77-godišnji Joe Biden bi, iako nije inficiran, bio najstariji predsjednik ikada.

Iz tih razloga i nekih drugih, debata na Univerzitetu Utah u Salt Lake Cityju bila je u neku ruku najznačajnija potpredsjednička debata u novijoj istoriji. Posebno se odigrala u neizvjesnom trenutku za republikance, zbog sve većih zabrinutosti da Trumpova pozicija slabi, jer je više od 10 visokih zvaničnika u Bijeloj kući, Pentagonu i njegovom izbornom štabu ili zaraženo koronavirusom ili u karantinu.

Budući da zaostaju u anketama, Trump i Pence nemaju vremena za gubljenje. Izbori su za manje od četiri nedelje, a milioni Amerikanaca su već glasali.

Demokratska kandidatkinja za potpredsednicu Kamala Harris tokom debate sa potpredsjednikom SAD Mikeom Penceom (Foto: AP)
Demokratska kandidatkinja za potpredsednicu Kamala Harris tokom debate sa potpredsjednikom SAD Mikeom Penceom (Foto: AP)

Prije nego što je Harris izgovorila ijednu riječ, čim je kročila na binu, ušla je u istoriju kao prva crnkinja učesnica potpredsjedničke debate. Bila je to odlična prilika za nju da motiviše potencijalne birače koji nisu pokazali pretjerani entuzijazam prema Bidenu, političaru koji je proveo decenije u Washingtonu i ima mješovite rezultate u svom radu, kada je riječ o pitanjima rase i krivičnog pravosuđa, posebno u svojim ranim godinama u Senatu.

55-godišnja Harris je kćerka Indijke i Jamajčanina. Takođe je bivši tužilac, a postala je zvijezda među demokratama zbog svog oštrog ispitivanja Trumpovih kandidata za pozicije u pravosuđu.

Pence je 61-godišnji bivši guverner Indiane i bivši radio-voditelj, evanđelista poznat po šarmu “običnog čovjeka” i nepokoljebljivoj lojalnosti prema predsjedniku Trumpu. Iako u javnosti odlučno brani Trumpa, manje je impulsivan od njega i ima disciplinovaniji stil.

Dvoje kandidata sukobilo se oko poreza, konkretno Trumpovog odbijanja da objavi svoje poreske prijave četiri godine pošto je obećao više puta da će to učiniti. New York Times je prošlog mjeseca objavio da predsjednik plaća veoma mali porez na lična primanja, ali da ima dug od više stotina miliona dolara.

"Bilo bi dobro znati kome predsjednik duguje novac”, rekla je Harris.

"Jedno što svi znamo o Joeu je da on sve iznese u javnost. On je pošten, on je otvoren”, dodala je. “Donald Trump, s druge strane, sve zataškava”.

Pence je branio Trumpa kao biznismena koji otvara nova radna mjesta i koji je više nego pošteno platio porez, i preusmjerio je razgovor na Bidena.

“Od prvog dana, Joe Biden će vam podići porez”, rekao je.

Potpredsjednik SAD Mike Pence tokom debate sa Kamalom Harris (Foto: AP)
Potpredsjednik SAD Mike Pence tokom debate sa Kamalom Harris (Foto: AP)

Dok je debata pokrila različite teme, u prvom planu je bio virus.

Samo tri sata prije debate, predsjednik Trump je objavio video snimak u kojem je svoju dijagnozu nazvao “prikrivenim blagoslovom”, jer je skrenuo pažnju na eksperimentalnu kombinaciju antitela, za koju vjeruje da je zaslužna za poboljšanje njegovog stanja - iako ni on, niti njegovi ljekari još nemaju način da znaju da li je lek imao taj efekat.

Pence je predsjedavajući radne grupe Bijele kuće za koronavirus, koja nije uspjela da primijeni sveobuhvatnu nacionalnu strategiju, u vrijeme dok se sam Trump oporavlja od bolesti, a broj smrtnih slučajeva u Americi je prešao 210.000 dok se epidemiji ne nazire kraj.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG