Linkovi

Trump: Bez dogovora ukoliko Kina ne otvori tržište


Dogovor sa Kinom o trgovini “biće neprihvatljiv” ukoliko ne otvori tržište ne samo za finansijske usluge već i robe iz američkog proizvodnog sektora i poljoprivrede, rekao je Donald Trump.

On je izrazio optimizam oko razgovora na visokom nivou u Washingtonu sa kineskom delegacijom. Međutim, po njegovim riječima, nikakav sporazum neće biti sklopljen dok se on ne sretne sa kineskim predsjednikom Si Đingpingom.

Razgovori dvije delegacije su počeli u srijedu u cilju prevazilaženja razlika kada je riječ kineskoj intelektualnoj svojini, dosadašnjoj praksi tehnoloških transfera, te popuštanja višemjesečnog trgovinskog rata.

Očekuje se da Trump razgovara sa potpredsjednikom kineske vlade Liju Heom na kraju pregovora u četvrtak

“Razgovori protiču dobro sa dobrim namjerama i u dobrom duhu. Nikakav sporazum neće biti postignut prije susreta sa mojim prijateljem predsjednikom Sijem u skorašnjoj budućnosti da razgovaramo i dogovorimo se o nekim kompleksnijim pitanjima koja dugo traju”.

Kineski pregovarači su predložili samit slledećeg meseca.

Trump je istakao da dvije delegacije nastoje da kompletiraju sporazum “ne ostavljajući nijedno neriješeno pitanje na stolu”.

Pregovori su počeli dva dana nakon što su SAD optužile kinesku telekomunikacionu kompaniju Huawei i njenog glavnog finansijskog direktora Meng Vanžu da su kršile američke sankcije prema Iranu.

Meng je uhapšena u Kanadu 1. decembra na zahtjev Washingtona. Međutim, ministar finansija Steve Mnuchin i ministar trgovine Vilbourr Ross naglašavaju da ne postoji veza između trgovinskih razgovara i slučaja Huawei.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG