Linkovi

Bez pomaka u trgovinskim pregovorima SAD i Kine


SAD i Kina nisu nagovijestili naredne korake po završetku trodnevnih pregovora u cilju okončanja trgovinskog rata koji prijeti rastu svjetske ekonomije.

Kinesko ministarstvo trgovine saopštilo je danas da će dvije strane "održati bliske kontakte", ali Peking i Washington nisu objavili ni da su postigli dogovor ni datum nastavka pregovora, prenosi AP.

Ta neizvjesnost negativno je uticala na investitore, pa su indeksi u Japanu, Kini i Južnoj Koreji završili danas u minusu poslije jučerašnjeg skoka, podstaknutog komentarom predsjednika SAD Donalda Trumpa da se pregovori "odvijaju veoma dobro".

Japanski indeks Nikei 225 završio je danas u minusu 1,3 odsto, tokijski Topiks pao je 0,9 odsto, Šangajski kompozitni indeks u crvenom je 0,4 odsto, a južnokorejski Kospi 0,1 odsto.

Na sredini trgovanja u Evropi, nemački DAX je u minusu 0,1 odsto, francuski CAC 40 pao je 0,5 odsto, dok je britanski FTSE 100 jedva u plusu.

Prvi direktni razgovori dvije strane otkako su se Trump i predsednik Kine Xi Jinping dogovorili 1. decembra da odlože uvođenje novih carina za 90 dana, završeni su juče u optimističnoj atmosferi.

Trump je prošle godine uveo dodatne carine na kinesku robu poslije višegodišnjih primjedbi da Kina krade tehnologiju američkih kompanija ili ih prisiljava da je predaju, i zbog drugih spornih pitanja u trgovinskim odnosima dvije zemlje.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG