Linkovi

Trump: Odluku o pravu na abortus u SAD treba prepustiti državama


Republikanski predsjednički kandidat, bivši predsjednik Donald Trump, govori na zabavi u noći primarnih izbora na sajmu Južne Karoline u Kolumbiji, SC, 24. februara 2024.
Republikanski predsjednički kandidat, bivši predsjednik Donald Trump, govori na zabavi u noći primarnih izbora na sajmu Južne Karoline u Kolumbiji, SC, 24. februara 2024.

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump rekao je u ponedjeljak da bi prava na abortus trebalo prepustiti državama širom zemlje, pri čemu se i sam pridržavao odluke Vrhovnog suda iz 2022. godine i odbijao da pozove na nacionalnu zabranu koja favoriziraju anti-abortus aktivisti.

Trump je nekada bio za prava na abortus prije nego što je postao nacionalna politička ličnost 2015., ali je tada kao predsjednik imenovao tri konzervativca u Vrhovni sud koji su pomogli da se poništi nacionalna presuda o abortusu koja je vrijedila skoro 50 godina.

On je mjesecima razmišljao o tome kako se nositi sa ovim spornim pitanjem uoči izbora u novembru, a njegov protivnik, demokratski predsjednik Joe Biden, podržava prava na pobačaj i okrivljuje Trumpa za odluku Vrhovnog suda.

Trump je tvrdio da će moći pregovarati o sporazumu o abortusu koji će "usrećiti obje strane", možda zabranu postupka nakon 15 ili 16 sedmica od začeća. Ankete pokazuju da se Amerikanci uglavnom zalažu za prava na pobačaj, ali se često ne slažu oko detalja bilo kakvih ograničenja.

Trump je u video snimku na svom sajtu Truth Social Media rekao da svaka od 50 država u zemlji – kroz državnu zakonodavnu akciju ili referendume birača – treba da odluči, i da „šta god da odluče mora biti zakon zemlje, a u ovom slučaju, zakon države.

Ali on je dodao da se "snažno zalaže za izuzetke za silovanje, incest i život majke", stav kojem se neki protivnici abortusa protive, dok drugi podržavaju.

"Mnoge države će biti različite, mnoge će imati drugačiji broj sedmica ili će neke imati konzervativnije [mjere] od drugih", rekao je Trump. „Na kraju krajeva, sve je u volji naroda. Tu smo sada i to je ono što želimo – volja naroda.

Trump je rekao da "snažno" podržava pristup vantjelesnoj oplodnji za "parove koji pokušavaju da imaju dragocjenu bebu. Šta može biti ljepše ili bolje od toga."

Četrnaest država je već zabranilo abortus, a dvije su ga ograničile na šest sedmica od začeća, što je trenutak prije nego što mnoge žene znaju da su trudne. Nasuprot tome, birači u nekoliko država, uključujući i republikanske države, odlučili su na referendumima da kodificiraju prava na abortus u ustave svojih država.

Trumpov stav je odmah izazvao ukor jedne od vodećih američkih grupa za zaštitu prava na abortus, koja je pozvala Trumpa da usvoji nacionalnu zabranu od 15 sedmica.

Marjorie Dannenfelser, predsjednica Susan B. Anthony Pro-Life America, ponovila je u saopštenju opredijeljenost grupe da "pobijedi predsjednika Bidena" i demokrate u Kongresu, ali je i osudila Trumpovu odluku.

"Duboko smo razočarani pozicijom predsjednika Trumpa", rekao je Dannenfelser, koji je mislio da će Trump tražiti zabranu od 15 sedmica. „Reći da je to pitanje 'povratak državama', prepušta nacionalnu debatu demokratama koji neumorno rade na donošenju zakona koji obavezuju abortus tokom svih devet mjeseci trudnoće."

Otkako je Vrhovni sud poništio odluku Roe protiv Wadea o pravima na abortus iz 1973. godine, demokratski kandidati su pobijedili na brojnim izborima fokusirajući se na to pitanje i Trumpovo imenovanje tri konzervativne suca.

U podužem odgovoru na Trumpovu video izjavu u ponedeljak, Biden je rekao: „Trump se koprca. Zabrinut je da će ga birači, budući da je on odgovoran za obaranje Roea, smatrati odgovornim 2024. Pa, imam novosti za Donalda. Hoće."

"Napravivši haos obaranja Roea, on pokušava reći: 'Oh, nema veze'", rekao je Biden.

Od odluke Vrhovnog suda, uprkos suprotnim predviđanjima, broj pobačaja u SAD-u porastao je na 1.026.700 prošle godine, što je najveći ukupan broj u više od jedne decenije, prema Guttmacher institutu, istraživačkoj organizaciji koja podržava pristup abortusu .

Iako je broj pobačaja pao na gotovo nijedan u državama sa zabranom, mnoge su žene otputovale u susjedne države gdje je postupak još uvijek legalan ili su nabavile lijekove koji izazivaju pobačaj kako bi prekinuli trudnoću. Istraživači kažu da medicinski, a ne hirurški pobačaji sada čine 63% prekida trudnoće u SAD-u.

Vrhovni sud je nedavno saslušao argumente o zakonitosti i dostupnosti upotrebe mifepristona kao dijela kombinacije dva lijeka za prekid trudnoće. Očekuje se da će sud donijeti odluku do kraja juna.

XS
SM
MD
LG