Linkovi

Trudnica tužila državu Kentucky zbog zabrane abortusa


Demonstracije protiv ukidanja prava na abortus u Arizoni, juni 2022. (foto: AP/Ross D. Franklin)
Demonstracije protiv ukidanja prava na abortus u Arizoni, juni 2022. (foto: AP/Ross D. Franklin)

Neimenovana trudnica iz Kentuckyja nedavno je tužila tu saveznu državu sa zahtjevom da joj se omogući prekid trudnoće. Abortus u Kentuckyju je potpuno zabranjen osim u slučajevima kada je ugrožen život majke ili njeno fizičko zdravlje.

Advokati trudnice su u utorak objavili da embrion više nema detektovanu srčanu radnju, pa nije jasno kako će se ovaj slučaj dalje razvijati.

Tužba neimenovane trudnice je podneta prošle nedjelje u Louisvilleu. Ona je imenovana kao Jane Doe i poznato je da je u osmoj nedjelji trudnoće, bez drugih detalja. Nedostatak srčane radnje kod embriona uočen je nekoliko dana poslije podnošenja tužbe.

Advokati su apelovali na druge žene koje žele da prekinu trudnoću da se priključe tužbi, jer u Kentuckyju tužbu mogu da podnose samo pacijentkinje, a ne i organizacije u njihovo ime.

Broj žena koje traže od sudova da im odobre prekid trudnoće povećan je nakon što je Vrhovni sud prošle godine ukinuo presudu Roe protiv Wadea.

Sličan slučaj događa se u Texasu, gdje je trudnica, čija beba ima fatalnu dijagnozu, tužila državu zahtijevajući pravo na abortus.

Vrhovni sud Texasa preinačio je odluku okružne sutkinje da se omogući prekid trudnoće u skladu sa izuzecima koje daje zakon. U toj državi abortus je dozvoljen samo u slučajevima kada su ugroženi život majke ili njene vitalne telesne funkcije.

Poslije odluke Vrhovnog suda, trudnica iz Texasa je otišla u drugu državu da abortira jer nije mogla više da čeka. Njena tužba samo je jedna od nekoliko koje su podnijete u različitim saveznim državama u kojima je abortus potpuno ili djelimično zabranjen.

U mnogim državama abortus nije dozvoljen ni u slučajevima incesta i silovanja.

Od kako je Vrhovni sud poništio presudu Roe protiv Wadea, 18 država u kojima su na vlasti republikanci donijelo je zakone koji potpuno zabranjuju abortus ili uvode ozbiljne restrikcije, pokazuju podaci Guttmacher instituta, organizacije koja se zalaže za pravo na abortus.

Ukupno se procjenjuje da je to pravo uskraćeno oko 25 miliona žena u Americi.

U izvještaju su korištene informacije AP-a i Reutersa.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG