Linkovi

SAD: Abortus - ključna tema na ranom glasanju u nekoliko država


Rano glasanje na izborima za skupštinu Virdžinije, 4. novembar 2023.
Rano glasanje na izborima za skupštinu Virdžinije, 4. novembar 2023.

U pojedinim američkim saveznim državama u utorak će biti održani izbori na kojima će se glasati za nove državne skupštine, guvernere, sudije, gradonačelnike ili će se birači izjašnjavati o pitanjima kao što je abortus.

Pitanje prava na prekid trudnoće bilo je glavna tema u kampanjama od Kentakija, preko Ohaja do Virdžinije.

Evo kako je pitanje abortusa uticalo na najvažnije izborne trke.

Izbor guvernera u Kentakiju

Demokratski guverner Endi Bešir kandiduje se za drugi mandat u državi u kojoj je dvaput pobijedio Donald Trump. Protivkandidat mu je republikanac Danijel Kameron, koji je naslijedio Bešira na mjestu državnog tužioca.

Bešir je restriktivni zakon o abortusu u Kentakiju ocijenio kao "ekstremistički", jer se prekid trudnoće ne dozvoljava ni u slučajevima silovanja i incesta. Takođe je stavio veto na prijedlog zakona kojim se brani abortus poslije 15. nedelje.

Kameron, sa druge strane, podržava državni zakon, ali i kaže da bi kao guverner podržao pravo na abortus u slučaju incesta i silovanja - pa je tako nejasno za šta se tačno zalaže.

Bešir trenutno vodi za pola procenta. Kameron ima podršku Trumpa.

Ustavni amandman o abortusu u Ohaju

Birači u Ohaju izjasniće se o amandmanu na državni ustav kojim se štiti pravo na abortus.

Amandmanom se uspostavlja pravo da "svako donosi odluke o svojoj reprodukciji", u šta spadaju abortus, kontracepcija i liječenje neplodnosti.

Birači su u avgustu na referendumu odbacili prijedlog kojim se otežava pristup abortusu. To glasanje je privuklo veliku pažnju na nacionalnom nivou jer je viđeno kao borba za reproduktivna prava na mikro nivou.

Izbor za poslanike u Virdžiniji

Oba doma državne skupštine u Virdžiniji se biraju u utorak. Republikanci trenutno imaju većinu u donjem domu, dok Senat vode demokrate.

Ako republikanci dobiju većinu u skupštini, imaće kompletnu vlast u toj državi. To će značiti da republikanski guverner Glen Jankin moći lakše da primijeni zabranu abortusa poslije 15. nedelje, sa izuzetkom silovanja, incesta i ugrožavanja života majke.

Demokratama je to u kampanji bilo jedno od glavnih pitanja.

Izbori u Ohaju, Kentakiju i Virdžiniji su ocijenjeni kao najvažniji, ali nisu jedini - ukupno se glasa u 12 država. Agencija AP izdvojila je i sljedeće trke kao zanimljive.

Izbor za guvernera Misisipija

Republikanski guverner Tejt Rivs kandiduje se protiv demokrate Brendona Prislija, rođaka Elvisa Prislija.

Republikanci drže guvernersko mjesto u toj državi u proteklih 20 godina. Prisli je, uz pomoć stranke na nacionalnom nivou, uspeo da sakupi novca u kampanji skoro koliko i aktuelni guverner.

Izbor za sudije u Pensilvaniji

Republikanka Kerolin Karlučo i demokrata Danijel Mekafri su kandidati za upražnjeno mjesto u vrhovnom sudu Pensilvanije.

To mjesto je značajno jer Vrhovni sud može da ima važnu ulogu u rješavanju problema sa glasanjem uoči kampanje za predsjedničke izbore 2024.

Gradonačelnici

U Hjustonu, Teksasu, čak 17 kandidata želi da preuzme mjesto demokrate Slivestera Tarnera.

U Juvaldeu, gde je prošle godine u osnovnoj školi ubijeno 19-oro djece i dvoje nastavnika, među kandidatima je i majka devojčice ubijene u tom masakru, bivša novinarka Kimberli Mata Rubio.

U Njujorku, za člana gradskog savjeta iz devetog distrikta, kandidovao se i Jusef Salam - jedan od petorice nepravedno osuđenih i potom oslobođenih Afroamerikanaca, koji su bili proglašeni krivim za silovanje devojke u Central parku i godinama kasnije su oslobođeni.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG