Linkovi

Tri samoubistva u sedam dana - danak traume preživjelih poslije masovnih pucnjava


Spomenik žrtvama pucnjave u školi Mardžori Stounmen Daglas u Parklendu na Floridi.
Spomenik žrtvama pucnjave u školi Mardžori Stounmen Daglas u Parklendu na Floridi.

Samoubistva tri osobe u nešto više od nedelju dana, od kojih su dvije preživjele masovnu pucnjavu a treća izgubila dijete u masakru, otvorila su pitanje da li je samoubistvo jednog inspirisalo druge da dignu ruku na sebe, i da li postoji način da se to spriječi.

Dvoje učenika srednje škole na Floridi u kojoj je naoružani napadač prošle godine ubio 17 njihovih vršnjaka, oduzelo je sebi život ovog mjeseca u razmaku od nedelje dana. Ubrzo je samoubistvo izvršio i otac djevojčice koja je bila jedna od dvadeset žrtava masovnog ubistva u osnovnoj školi u saveznoj džavi Konektikat.

Godinu i mjesec dana poslije masovne pucnjave u srednjoj školi Parklend na Floridi, rane nisu zarasle. Učenica Sidni Aielo izvršila je samoubistvo 17. marta. Njeni roditelji kažu da ju je proganjao osjećaj krivice što je preživjela masovno ubistvo svojih vršnjaka i nedavno joj je uspostavljena dijagnoza post-traumatskog stresa. U roku od nedjelju dana život je sebi oduzela još jedna osoba koja je preživjela napad u Parklendu, a u ponedeljak je samoubistvo izvršio otac djevojčice ubijene 2012. u osnovnoj školi u Konektikatu.

"Mnogi ljudi koji prolaze kroz užasne nesreće i traume pate od post-traumatskog stresnog poremećaja i nažalost, posljedica takvog stanja može da bude samoubistvo", kaže za Glas Amerike Gejl Salc, profesorka psihijatrije u Prezbiterijanskoj bolnici u Njujorku.

Ona dodaje da ljudima koji preživljavaju traume, kada vide da je osoba koja je bila u sličnoj situaciji izvršila samoubistvo, to može da bude podsticaj da i oni urade isto.

"Tome pribjegavaju osobe koje su već predisponirane da dignu ruku na sebe."

Mesto masovne pucnjave u mestu Tauzend Ouks u Kaliforniji.
Mesto masovne pucnjave u mestu Tauzend Ouks u Kaliforniji.

Salc je kazala za Glas Amerike da je ljudima koji prolaze kroz užasno bolne, razarajuće i traumatične situacije neophodno odmah priteći u pomoć. Njihova zajednica bi trebalo da pazi na njih, a mediji bi tebalo da prenose kako samoubistvo utiče na najbliže i okolinu.

"Želimo da naglasimo koliko je taj čin strašan, užasan za njihovu porodicu, prijatelje, cijelu zajednicu. Želimo da ukažemo na ozbiljnost posljedica tog čina, tako da oni koji eventualno razmišljaju o samoubistvu budu svjesni toga".

Salc kaže da je broj samoubistava u Sjedinjenim Državama u porastu i da se u većini slučajeva radi o samoubistvu vatrenim oružjem.

"Prvi put da u proteklih nekoliko godina bilježimo smanjenje životnog vijeka, a razlog je u povećanom broju samoubistava i smrtnim slučajevima zbog pretjerane upotrebe narkotika. Vrlo je teško utvrditi da li je neko uzeo veliku količinu narkotika da bi se ubio ili ne."

Poslije drugog samoubistva u Parklendu, šef hitne pomoći Floride je apelovao da se poveća kapacitet službe za zaštitu mentalnog zdravlja za srednjoškolce u čijoj je školi prošle godine u februaru ubijeno 17 učenika.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG