Linkovi

Trump sa porodicama žrtava pucnjave u školi u Texasu


Fotografije žrtava masovne pucnjave u školi u Santa Feu
Fotografije žrtava masovne pucnjave u školi u Santa Feu

Predsjednik Donald Trump sastao se sa porodicama žrtava i onima koji su preživjeli masovnu pucnjavu u srednjoj školi u Santa Feu u Texasu.

Novinarima nije bilo dozvoljeno da prate susret u okolini Houstona, ali su neki detalji kasnije objavljeni.

Pamela Stanić, čiji je 17-godišnji sin Jared Black ubijen u pucnjavi u školi, napisala je na Facebooku da je Trump pokazao “iskrenost, saosjećanje i brigu da škole širom zemlje učini bezbjednijim.”

“Razgovarao je sa preživjelima, pitao šta se dogodilo i šta bi moglo da se uradi kako bi se stvari promijenile. Promjene dolaze, hvala gospodine Trump”, napisala je majka ubijenog srednjoškolca.

Rhonda Hart izgubila je 14-godišnju kćerku Kimberly Vaughan. Ona je za agenciju AP rekla da je Trumpu predložila da veterani rade kao obezbjeđenje u školama.

Kaže da joj je Trump odgovorio pitanjem: “Da ih naoružamo?” Majka ubijene devojčice je to odbila i tvrdi da je Trump samo govorio o tome da treba naoružati nastavnike.

“Bilo je kao da razgovarate sa malim djetetom”, rekla je Hart.

Ona je rekla da je predsjednik upotrijebljavao riječ “lud” da opiše napadača i mantil koji je nosio.

“Kada bi svako imao pristup brizi o mentalnom zdravlju, možda ne bismo dolazili u ovu situaciju”, poručila je Hart Trumpu.

Sekretarica za obrazovanje Betsy DeVo​ objavila je da je školskom okrugu Santa Fe odobreno million dolara za oporavak od pucnjave.

U masovnoj pucnjavi u srednjoj školi u Santa Feu 18. maja ubijeno je osmoro učenika i dvoje nastavnika. Osumnjičeni za pucnjavu je identifikovan kao Dimitrios Pagourcis koji je optužen za teško ubistvo.

Pošto se sastao sa porodicama žrtava, Trump je otputovao u Houston i Dallas kako bi prisustvovao manifestacijama namijenjenim skupljanju novca za kampanju republikanskih političara i za njegovu narednu predsjedničku kanidaturu.

Predsjednika su kritikovali prije nego što je otputovao iz Vashingtona i sastao se sa porodicama žrtava, jer je rekao da ide u Texsas “da bi se malo zabavio”.

Novinarima je rekao: “Ekonomija i berza dobro stoje, otvorili smo mnogo radnih mjesta i imamo najnižu stopu nezaposlenosti u posljednjih nekoliko decenija. Idemo u Dallas i Houston, danas ćemo se malo zabaviti.”

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG