Linkovi

Trump zabranio bivšem advokatu da svjedoči, demokrate najavljuju da će ići na sud


Bivši advokat Bele kuće Don Mekgen

U SAD traje borba izvršne i zakonodavne vlasti. Predsjednik Donald Trump zabranio je bivšem advokatu Bijele kuće Donu Mekgenu da svjedoči pred Kongresom. Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma uputio je ranije Mekgenu obavezujući poziv za svjedočenje u vezi sa Malerovom istragom o opstrukciji pravde – jer je navodno predsjednik od svog bivšeg advokata tražio da otpusti Malera. Demokrate u Kongresu, najavljuju da će se zbog Trumpove zabrane obratiti sudu.

Na još jednom saslušanju u Kongresu ostala je prazna stolica, na kojoj je trebalo da sjedi bivši advokat Bijele kuće Don Mekgen. Ali, predsjednik mu je poručio da se ne odazove pozivu na saslušanje zbog, kako je rekao, “ustavnog presedana.”

“Predsjednik Trump misli da može da se krije iza svojih advokata. Zato jasno kažem: ovaj odbor će saslušati Mekgena, čak i ako za to bude morao da ide na sud”, najavio je predsjedavajući Odbora za pravosuđe u Predstavničkom domu Džeri Nedler.

Demokrate Mekgena smatraju ključnim svjedokom u istrazi o opstrukciji pravde od strane predsjednika.

Predsjednik, međutim, obećava da će nastaviti borbu.

“Specijalni tužilac Maler je završio istragu, a da demokratama nije dao ništa što bi zadovoljilo njihove glasače. I sada pokušavaju da ni od čega naprave nešto”, kaže republikanski predstavnik u Kongresu Dag Kolins.

Federalni sudija naredio je firmi koja vodi računa o Trumpovim finansijama da demokratama u Kongresu dostavi podatke o predsjednikovim poslovima u posljednjih osam godina. Bijela kuća najavila je žalbu na tu odluku. Ipak, mnoge demokrate frustrira to što administracija ne želi da se povinuje obavezujućim pozivima i zato najavljuju početak procedure opoziva.

“Nije riječ o predsjedniku, već o poštovanju vladavine prava”, kazao je demokrata Dejvid Sisilini.

ABC News saznaje da se predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi sukobila sa članovima svog kokusa – jer smatra da su tekući procesi efektni i da ne treba ići na opoziv.

Na opoziv pozivaju i neki republikanci – poput Džastina Amaša.

XS
SM
MD
LG