Linkovi

Američki glasači na izborima 2020 daće konačni sud o Muellerovom izvještaju


Predsjednik Donald Trump tokom mitinga u Panama City Beach, Florida, 8. maja 2019.
Predsjednik Donald Trump tokom mitinga u Panama City Beach, Florida, 8. maja 2019.

Rejting predsjednika Trumpa prema posljednjem Gallupovom istraživanju porastao je na 46 posto podrške, što je najviše prema tim istraživanjima od ranih dana njegovog predsjednikovanja.

Neki republikanci smatraju da je pravo vrijeme za predsjednika da ide dalje od teme rezultata istrage o saradnji sa Rusijom, koju je predvodio specijalni tužilac Robert Mueller Ali, čini se da ni Trump, ni kritičari iz Demokratske stranke, ne žure da ostave tu temu po strani.

U probi za kampanju na Floridi u srijedu, predsjednik Trump postarao se da podsjeti svoje pristalice na rezultat Muellerovog izveštaja.

"Jeste vidjeli šta se dogodilo, usput? Nema saradnje. Nema opstrukcije. Nema ničeg!", rekao je Trump propraćen ovacijama u Panama Citiju, Florida. "Željeli su da rade ono što rade, što izgleda tako budalasto. I možda ja to tumačim pogrešno, ali ja mislim da nas to vodi pravo do pobjede 2020, jer ljudi su shvatili".

Video: Debata o istrazi o Rusiji vjerovatno neće biti okončana do izbora (engleski jezik)

Russia Probe Debate Likely Won't be Resolved Until 2020 Election
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00

Šta je u izvještaju otkriveno

Muellerov izvještaj sadrži nedovoljne dokaze o kriminalnoj zavjeri između Trumpove kampanje i Rusije oko miješanja tokom izbora 2016.

Mueller nije došao do zaključka po pitanju opstrukcije pravde, ali nije ni odlučno oslobodio predsjednika, što je tvrdnja koju Trump iznosi.

Predsjednik i dalje voli da se bavi stragom u vezi sa Rusijom na Twitteru. U nedjelju, Trump je tvitovao:

"Uprkos ogromnom uspjehu koji imam kao predsjednik, uključujući vjerovatno najveću EKONOMIJU i najuspješnije prve dvije godine za bilo kog predsjednika u istoriji, oni su ukrali dvije godine mog (našeg) predsjednikovanja (razuvjeravanje u vezi sa saradnjom) koje nikada nećemo moći da vratimo..."

Republikanci: Hajde dalje

Predsjednikovi republikanski saveznici u Kongresu zbili su redove oko ideje da je vrijeme za zemlju da krene dalje.

"Gotovo je. Mislim, mogu da razumijem zašto su naši prijatelji na drugoj strani razočarani. Pokušavali su već dvije godine da pronađu neki način da preokrenu izbore iz 2016.", rekao je novinarima ranije ove nedjelje lider većine u Senatu, Mitch McConnell, iz savezne drzave Kentucky.

Demokrate, uključujući i njihovog lidera u Senatu Chuck Schumera, uzvratile su time da predsjednik i republikanci nemaju interesa da spriječavaju novi napad na američki izborni sistem 2020.

"Rusko ili miješanje bilo koje strane vlade u naše izbore razara korijene naše demokratije i moglo bi zapravo da sruši moćno stablo naše republike staro 200 godina, a oni ne rade zapravo ništa", rekao je senator iz New York-a.

Sekretar za pravosuđe William Barr tokom svedočenja pred Senatovim Komitetom za pravosuđe u Vašingtonu, 1. maja 2019.
Sekretar za pravosuđe William Barr tokom svedočenja pred Senatovim Komitetom za pravosuđe u Vašingtonu, 1. maja 2019.

Demokrate u Kongresu takođe su obećale da će nastaviti sa pritiskom kroz nadzorna saslušanja i istrage.

Takođe su istupile optužujući Sekretara za pravosuđe William Barr za nepoštovanje Kongresa time što nije izradio neredigovanu verziju Muellerovog izvještaja.

"Oni opstuiraju uskraćujući američke građane za sve informacije i to ne može tako", rekao je demokrata i predsjedavajući Komiteta za pravosuđe Predstavničkog doma, Jerry Nadler iz New York-a.

Predsedavajući Komiteta Predstavničkog doma za pravosuđe, Jerrold Nadler, demokrata iz Njujorka.
Predsedavajući Komiteta Predstavničkog doma za pravosuđe, Jerrold Nadler, demokrata iz Njujorka.

Kriza oko nadzora

U četvrtak, predsjedavajuća Predstavničkim domom, NancyPelosi, rekla je da se slaže sa Nedlerovim pogledom da se zemlja sada suočava sa "ustavnom krizom" povodom toga što Trumpova administracija odbija nadzor Kongresa, posebno zahtjeve koji dolaze iz Predstavničkog doma u kom većinu imaju demokrate.

Ali, takođe je jasno da demokrate ostaju podijeljene po pitanju toga da li potezati Trumpov opoziv.

"Nećemo ići ništa brže od činjenica, a ni sporije", rekla je Pelosi novinarima na Capitolu u četvrtak.

Prošle nedjelje, Pelosi je rekla novinarima u Massachussetts-u da je oprezna, jer "opoziv je jedna od staza najveće podjele i razdora kojom možete ići. I ukoliko idete im putem, morate imati vjerovatnoću uspjeha".

Republikanci kontrolišu Senat, što demokratski opoziv čini pucnjem na daljinu, kaže ekspert za pravo sa Univerziteta u Majamiju David Abraham.

"Nastavak opoziva koji ima nultu podršku republikanaca biće efikasno predstavljen u predsjedničkim izborima kao više od 'lova na vještice' bolnih gubitnika", rekao je on.

Pristalice tokom mitinga predsednika SAD Donalda Trampa u Panama Siti Biču, Florida, 8. maja 2019.
Pristalice tokom mitinga predsednika SAD Donalda Trampa u Panama Siti Biču, Florida, 8. maja 2019.

Borba u kampanji

Kao politička tema, smatraju mnogi analitičari, istraga o Rusiji čini se da je daleko od okončanja i mogla bi da predstavlja bitnu temu tokom predsjedničke kampanje naredne godine.

"Demokrate su vrlo nezadovoljne predsjednikom, dok su mnogi republikanci vrlo zadovoljni njime", kaže John Fortier iz Dvoparijskog centra za politike u Washingtonu. "Prema tome, to je formula za entuzijazam i, iako to neće biti lijepo za gledati, vjerovatno ćemo videti ljude kako žele da izađu na naredne izbore".

Za sada, čini se da predsjednikovi procenti nisu pretrpjeli pad u svjetlu Muellerovog izvještaja. Ali, takođe je jasno već neko vrijeme da je snažna američka ekonomija malo doprinijela rastu Trumpovog rejtinga u istraživanjima javnog mnijenja, kaže ekspert sa Univerziteta Georg Washington, Matt Dallek:

"Njegov 'plafon' je vrlo nizak, oko 44 posto javnosti. Nikada nije probio 50 posto, što je prvi put u istoriji istraživanja javnog mnijenja da predsjednik nije prešao iznad 50 posto podrške. Ali, njegov 'pod' je takođe vrlo čvrst, otporan i rijetko ide ispod 36 posto".

I demokrate, i republikanci očekuju da će Trump nastaviti da proglašava rezultate istrage o Rusiji tokom predsjedničke kampanje naredne godine.

A sa svoje strane, demokrate će nastaviti svoje istrage i saslušanja i možda će donijeti odluku da li da pokrenu pitanje opoziva.

Ali na kraju, glasači u SAD su ti koji će vjerovatno izreći posljednju presudu Trumpu kada izađu na birališta u novembru 2020.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG