Linkovi

Ministarstvo finansija SAD odbilo da Kongresu preda Trumpove poreske prijave


Steven Mnuchin
Steven Mnuchin

Američki ministar finansija Stiven Mnučin naveo je da je to ministarstvo odbilo da Kongresu preda poreske prijave predsednika Donalda Trumpa, jer "nije ovlašćeno" da to učini.

Mnučin je naveo da zahtjev komiteta Predstavničkog doma Kongresa da dobije podatke o Trumpovim prijavama prihoda "nema legitiman cilj" i postavlja "ozbiljna ustavna pitanja (...) koja mogu imati posljedice po sve poreske obveznike".

To je navedeno u Mnučinovom pismu predsjedniku Komiteta za finansije Ričardu Nilu. Taj komitet se bavi poreskim pitanjima, a Nil je zatražio i mišljenje ministarstva pravde.

Ministar finansija je u poruci naveo da zahtjev nije poslat u zakonodavne svrhe i da ministarstvo "nema ovlašćenje da preda tražena dokumenta i da te informacije".

Trump je prvi predsjednik SAD koji je odbio da objelodani svoje poreske prijave poslije Ričarda Niksona.

Demokrate koje su osvojile većinu u Predstavničkom domu, tvrde da imaju ovlašćenje da traže dokumentaciju.

Demokratski kongresmeni su izrazili želju da prouče u kojoj mjeri ministarstvo finansije kontroliše finansije predsjednika da bi prilagodili zakon ako za tim ima potrebe.

Međutim, Mnučin je u pismu od 23. aprila naveo da oni žele nešto sasvim drugo i kao dokaz je priložio brojne izjave demokrata da traže "objavljivanje predsjednikovih poreskih prijava".

XS
SM
MD
LG