Linkovi

Muellerov izvještaj: Demokrate opomenule Barra, Trump se pozvao na "izvršnu privilegiju"


Predsjedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma, demokrata Džerold Nedler, 3. maj 2019.
Predsjedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma, demokrata Džerold Nedler, 3. maj 2019.

Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma, u kojem većinu imaju demokrate, opomenuo je sekretara za pravosuđe Vilijama Bara za nepoštovanje Kongresa, zato što je odbio da ispoštuje obavezujući poziv odbora da preda cijeli izveštaj specijalnog tužioca Roberta Malera o miješanju Rusije u američke izbore.

Odbor za pravosuđe usvojio je rezoluciju kojom se Predstavničkom domu, u punom sastavu, predlaže da opomene Bara zbog nepoštovanja Kongresa. Opomena bi mogla dovesti do preduzimanja određenih mjera u sudovima ili u Kongresu, među kojima su novčana ili čak zatvorska kazna.

Bar je prošlog mjeseca objavio verziju Malerovog izveštaja o 22-mjesečnoj istrazi o miješanju Rusije u američke predsjedničke izbore, čiji su pojedini dijelovi bili zatamnjeni.

Predsjedavajući odbora za pravosuđe, Džerold ​Nedler je uputio obavezujući poziv sekretaru za pravosuđe da preda cijeli izveštaj i sav dokazni materijal, da bi članovi Kongresa mogli da utvrde da li je Trump opstruisao pravdu pokušajima da spriječi Malerovu istragu. Bar je međutim propustio dva roka da preda izvještaj.

Bijela kuća se u međuvremenu pozvala na takozvanu "izvršnu privilegiju" da bi spriječila objavljivanje cijelog Malerovog izvještaja, što će dodatno zaoštriti sukob demokrata u Kongresu i Trumpove administracije. Izvršna privilegija je doktrina na koje se pozivaju američki predsjednici da bi spriječili ostale grane vlasti da imaju uvid u informacije vezane za internu komunikaciju izvršne vlasti.

Demokrate su osudile potez Bijele kuće.

"S obzirom na to da se Bijela kuća davno odrekla te privilegije, dok je Sekretarijat za pravosuđe do juče bio otvoren za ideju da nam preda taj materijal, današnja odluka je jasna eskalacija u otvorenom otporu Trumpove administracije prema dužnostima Kongresa", rekao je Nedler.

"Mogu samo da zaključim da predsjednik sada pokušava da uništi ustav SAD", upozorila je članica Kongresa iz Demokratske stranke Šila Džekson Li.

Bijela kuća je saopštila da je bila primorana da se pozove na "izvršnu privilegiju" zbog poteza demokrata.

"Suočen sa Nedlerovom otvorenom zloupotrebom položaja , a na zahtjev, sekretara za pravosuđe, predsjednik nema drugog izbora nego da se pozove na izvršnu privilegiju", saopštila je je portparolka Bijele kuće Sara Sanders.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders
Portparolka Bele kuće Sara Sanders

Trump pokušava da omete brojne istrage svoje administracije, porodice i poslovnih interesa, koje vode demokrate u Predstavničkom domu.

Vodeći član Odbora za pravosuđe, iz Republikanske stranke, Dag Kolins kritikovao je Nedlera što je odbacio ponude zvaničnika Sekretarijata za pravosuđe, koje je pohvalio za "istrajnost".

Tramp se približava opozivu

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi upozorila je u srijedu da se predsjednik Trump približava opozivu zbog pokušaja da omete napore članova Kongresa da nadziru njegovu administraciju i nepoštovanja obavezujućih poziva Kongresa.

"Predsjednik svakog dana daje razlog za pokretanje procesa opoziva", rekla je Pelosi u intervjuu dnevniku Washington Post.

Republikanci, koji kontrolišu Senat, odbacili su istrage demokrata kao politički potez uoči predsjedničkih izbora 2020. godine.

Demokrate su podijeljene u pogledu pokretanja procesa opoziva. Pojedini smatraju da bi to trebalo odmah uraditi, dok neki podržavaju nastavak istraga u odborima.

"Predsjednik želi da nas isprovocira da pokrenemo proces opoziva. To bi izazvalo podjele u zemlji", naglasila je Pelosi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG